Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

Καθαρή πόλη - Υποχρέωση και Καθήκον όλων μας!


Υπάρχει κανείς που να μην του αρέσει η καθαριότητα στη γειτονιά του;
Υπάρχει κανείς που να αντίκρισε σαν επισκέπτης ή να έζησε σε υποδειγματικά καθαρές πόλεις του εξωτερικού και να μην έκανε ένα σχόλιο για τα δικά μας τα… χάλια;
Κι όμως εμείς οι ίδιοι δημιουργούμε τις συνθήκες, την ποιότητα ζωής και την αισθητική του τόπου μας, λειτουργώντας είτε υπεύθυνα είτε ανεύθυνα…

Α. Εναπόθεση ακαθαρσιών σε ανοιχτούς χώρους 
Κοινώς όταν θέλουμε να ξεφορτωθούμε τα δικά μας άχρηστα (κλαδιά, άχρηστα οικοδομικά υλικά, παλιά αντικείμενα)  το κάνουμε ανεξέλεγκτα όπου βρούμε. Στα πεζοδρόμια, σε ανοιχτά οικόπεδα μέσα στις γειτονιές, σε χώρους παρκαρίσματος, ακόμα και σε χώρους πρασίνου! Το δε παράλογο της υπόθεσης είναι το συμπέρασμα που έχει προκύψει μετά από σχετική έρευνα. Μέσα σε μερικές μόνο μέρες αφότου έχει καθαριστεί  ένας χώρος από διάφορες ακαθαρσίες, γεμίζει ξανά με αποτέλεσμα αυτός ο χώρος να είναι σχεδόν όλο τον χρόνο εστία ασχήμιας και μόλυνσης. Πρόκειται για μια ανεύθυνη τακτική συμπολιτών μας, που προσβάλλει τη δημόσια αισθητική, τη δημόσια υγιεινή και το περιβάλλον μας.

Μπορούμε να αλλάξουμε αυτή την κατάσταση;  
Οι τοπικοί άρχοντες θέλουν και προσπαθούν, παρά τις αντίξοες συνθήκες (ελλιπές προσωπικό και οικονομική στενότητα σε σχέση με τον αυξανόμενο όγκο των αχρήστων) να διατηρούν ένα καλό επίπεδο καθαριότητας για τα Φιλιατρά μας. Δεν μπορούν όμως να κάνουν και πολλά χωρίς τη δική σας ενεργή συμβολή. Για αυτό οφείλετε να ακολουθείτε πιστά αυτές τις οδηγίες:
  1. Πρώτα από όλα λάβετε υπόψη ότι υπάρχει ετήσιο πρόγραμμα περισυλλογής απορριμμάτων, κλαδιών και άχρηστων από το Δήμο, το σοφότερο λοιπόν είναι να προσαρμόζετε τις εργασίες σας, ώστε να συμπίπτουν χρονικά με τις ημερομηνίες περισυλλογής. Για όλα αυτά και ότι άλλο θέλετε να μάθετε σχετικά, τηλεφωνήστε στην Υπηρεσία Καθαριότητας της Δ.Ε. Φιλιατρών στο τηλέφωνο 2761360023 κατά τις εργάσιμες μέρες και ώρες ή ελάτε προσωπικά στο Δημοτικό κτίριο Φιλιατρών.  
  2. Να τοποθετείτε τα κλαδιά ή άλλα άχρηστα, μπροστά από το σπίτι σας και όχι σε ανοικτούς χώρους ή οικόπεδα.  
  3. Η τοποθέτηση των κλαδιών να γίνεται με τρόπο που να διευκολύνει την περισυλλογή τους και να μην είναι εμπόδιο στους πεζούς και την τροχαία κίνηση.  
  4. Κλαδιά κατάλληλα τεμαχισμένα ή φύλλα μπορεί να τοποθετούνται μέσα στα ειδικά σακούλια για κήπους. Μαζεύονται από την υπηρεσία Καθαριότητας συγκεκριμένες μέρες (πληροφορίες στο τηλέφωνο 2761360023). 

Β. Χαλάσματα, μπάζα ή άλλα υλικά και αντικείμενα που παράγονται μετά από οικοδομικές εργασίες ή άλλες εργασίες 
Είναι υποχρέωση του κάθε δημότη μας τα απόβλητα που προέρχονται από τις πιο πάνω εργασίες να τοποθετούνται σε μεταλλικά κιβώτια απορριμμάτων (Skip) και να παραδίδονται σε αδειούχα εγκατάσταση διαχείρισης αποβλήτων ανάλογα με το είδος των αποβλήτων. Τα μεταλλικά κιβώτια απορριμμάτων οι δημότες μπορούν να τα προμηθευτούν από ιδιωτικές υπηρεσίες καθαριότητας.

Είμαστε υποχρεωμένοι για το κοινό καλό μας, επειδή νοιαζόμαστε για τα Φιλιατρά, να προειδοποιήσουμε ότι: 

Σε περιπτώσεις που διαπιστωθεί η τοποθέτηση κλαδιών, ακαθαρσιών, άχρηστων οικοδομικών υλικών κ.λπ. σε ανοικτούς χώρους ή οικόπεδα εκτός των προκαθορισμένων ημερομηνιών που αναφέρονται στο Ετήσιο Πρόγραμμα της Δ.Ε. Φιλιατρών, ο Δήμος έχει δικαίωμα να εφαρμόσει αυστηρά εξώδικη ρύθμιση όπως προβλέπεται από το Νόμο (διοικητικό πρόστιμο), καθώς επίσης τη λήψη δικαστικών μέτρων εναντίον εκείνων που προβαίνουν σε αυτή την παράνομη και ανεύθυνη πράξη. 
Προτού πετάξετε οτιδήποτε παρακαλούμε να επικοινωνήσετε με την Υπηρεσία Καθαριότητας της Δ.Ε. Φιλιατρών, στο τηλέφωνο 2761360023 κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.

Τα Φιλιατρά είμαστε όλοι εμείς! Τα θέλουμε καθαρά και περιποιημένα! Με λίγη συμμόρφωση και λίγη οργάνωση μπορούμε να το πετύχουμε για το καλό όλων μας!