Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

Έργα στους δήμους με εγγύηση τα έσοδα από ανταποδοτικά τέλη

Οι δήμοι εφεξής, αντί  της σύναψης δανείων για τη χρηματοδότηση έργων και υπηρεσιών αποκτούν τη δυνατότητα να συνάπτουν δημόσιες συμβάσεις με τρίτους με εγγύηση τα έσοδα από ανταποδοτικά τέλη.
Ειδικότερα όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση (άρθρο 44)  του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εσωτερικών  «Επείγουσες Ρυθμίσεις Αρμοδιότητας ΥΠ.ΕΣ.», το οποίο αναμένεται να δοθεί το επόμενο διάστημα σε δημόσια διαβούλευση, οι δήμοι θα μπορούν «να αναβαθμίσουν τις παρεχόμενες στους δημότες υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, όπως είναι ο φωτισμός και η καθαριότητα χωρίς να επιβαρυνθούν με πρόσθετο δανεισμό, όπως σήμερα επιτρέπεται δυνάμει των παρ. 1 και 5 του άρθρου 176 ΚΔΚ. Ειδικότερα παρέχεται η εναλλακτική δυνατότητα στους δήμους αντί δανείων για τη χρηματοδότηση των σχετικών έργων να συνάπτουν δημόσιες συμβάσεις (έργων, υπηρεσιών κ.λπ.) με ασφάλεια την εκχώρηση ή την ενεχυρίαση των συναφών ανταποδοτικών τελών, αλλά υπό τον όρο ότι η σύμβαση εξυπηρετεί την αντίστοιχη υπηρεσία, χάριν της οποίας επιβάλλονται τα ανταποδοτικά τέλη, κατ΄ αναλογία των όσων σήμερα ισχύουν για τη σύναψη των δανείων. Με τη διάταξη αυτή, διευκολύνεται επίσης η αξιοποίηση κοινοτικών πόρων και χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως η «Jessica» προς όφελος των δήμων της χώρας και των δημοτών τους». 

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ένας δήμος που θα θέλει να υλοποιήσει ένα έργο ανταποδοτικού χαρακτήρα και δεν διαθέτει τους ανάλογους πόρους θα μπορεί εναλλακτικά να εκχωρεί σε τρίτους ένα ποσοστό των εισπράξεων από τα ανταποδοτικά δημοτικά τέλη για την αποπληρωμή του έργου. 
Σύμφωνα λοιπόν με το άρθρο 44 του νομοσχεδίου θα μπορούν να εκχωρούνται και να ενεχυριάζονται έσοδα από ανταποδοτικά τέλη «για την εξασφάλιση κάθε είδους δημόσιων συμβάσεων ιδίως έργου, προμήθειας, υπηρεσίας, παραχώρησης και σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα κατά το Ν. 3389/2005 και σύμβασης ενεργειακής απόδοσης κατά το Ν. 3855/2010, οι οποίες συνάπτονται από τους δήμους με σκοπό την εξυπηρέτηση της αντίστοιχης υπηρεσίας χάριν της οποίας επιβάλλονται τα ανταποδοτικά τέλη».