Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

Οι διατροφικές επιλογές των γονιών δείχνουν το δρόμο στα παιδιά

Η υιοθέτηση σωστών διατροφικών προτύπων είναι πολύ σημαντική για την επίτευξη μιας σωστής ανάπτυξης και κατ’ επέκταση καλής υγείας για ένα παιδί. Πέρα από τους υπόλοιπούς παράγοντες που θα επηρεάσουν τις διατροφικές επιλογές του παιδιού (σχολεία, φίλοι, ΜΜΕ κ.α.), ο τρόπος διατροφής του ίδιου του γονιού είναι καθοριστικής σημασίας. 

Γίνετε λοιπόν πρότυπο για το παιδί σας. Το παιδί σας παρατηρεί και μιμείται τη συμπεριφορά σας. Ιδιαιτέρα δε όταν μιλάμε για την ένταξη στη διατροφή του νέων γεύσεων και τροφίμων. 

Εάν δει εσάς να καταναλώνετε ένα καινούργιο για εκείνο τρόφιμο, η προθυμία του να το δοκιμάσει θα αυξηθεί. Επιπλέον, δοκιμάστε να περιγράψετε τα χαρακτηριστικά του τροφίμου, όπως είναι η γεύση, η υφή και η μυρωδιά την ώρα που το καταναλώνετε και δείξτε ενθουσιασμό για αυτό, καθώς έτσι θα εξάψετε την περιέργεια του παιδιού σας και θα κινητοποιηθεί περισσότερο για να το δοκιμάσει. 

Αν λοιπόν το παιδί σας δεν τρώει εύκολα φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ψάρι και άλλες πιο «δύσκολες» αλλά σημαντικές για την καλή του ανάπτυξη διατροφικές επιλογές, μην αποφεύγετε να τις βάζετε στο σπίτι σας. Ξεκινήστε από τον εαυτό σας και το παιδί μπορεί να ακολουθήσει.