Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

Συνέδριο στην Καλαμάτα: «Περιφερειακή Ανάπτυξη και Κοινωνική Επιχειρηματικότητα»

Την Παρασκευή 4 Απριλίου, στο Αμφιθέατρο ΟΑΕΔ, Αριστομένους 95, στην Καλαμάτα, θα διεξαχθεί συνέδριο με τίτλο «Περιφερειακή Ανάπτυξη και Κοινωνική Επιχειρηματικότητα», το οποίο διοργανώνουν από κοινού ο Δήμος Καλαμάτας, το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος και το Ελληνικό Ινστιτούτο Επιχειρηματικότητας και Αειφόρου Ανάπτυξης.

Για την καλή προετοιμασία του συνεδρίου, το δήμαρχο Παν. Νίκα επισκέφθηκε χθες ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Επιχειρηματικότητας, Αλέξανδρος Γιαννέλος. Ο δήμαρχος ζήτησε να δοθεί βάρος σε θέματα που αφορούν στη Μεσσηνία και την ανάπτυξή της, με έμφαση στην αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Καλαμάτας και της περιοχής της.

Στο συνέδριο έχουν προσκληθεί ως ομιλητές ο πρωθυπουργός και μέλη της κυβέρνησης, βουλευτές και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στελέχη της αγοράς.

Το συνέδριο πραγματεύεται την ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση της Πολιτείας και των Δήμων διά μέσου των Επιμελητηρίων, για σχεδιασμό πολιτικών προώθησης της περιφερειακής ανάπτυξης, της απασχόλησης και της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, με την ενεργό συμμετοχή των παραγωγικών δυνάμεων και των τοπικών κοινωνιών.
 
Η θεματολογία περιλαμβάνει την επίτευξη της βιώσιμης περιφερειακής ανάπτυξης, η οποία αποκεντρώνεται, επεκτείνεται από την Κεντρική Διοίκηση προς τις Περιφέρειες, τους Δήμους και τα Επιμελητήρια, με τη συνεργασία Πανεπιστημίων, Οργανισμών, Συλλογικών και Kλαδικών Φορέων, μέσω της δημιουργίας «έξυπνων» και βιώσιμων πόλεων που λειτουργούν ως φυτώρια και επιταχυντές της καινοτομίας και πρωτοβουλιών εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, που δρα ως καταλύτης για την επιχειρηματική αλλαγή και την αειφόρο ανάπτυξη.
 
Το συνέδριο απευθύνεται σε: εκπροσώπους της αγοράς, εν δυνάμει επιχειρηματίες, στελέχη μεγάλων τοπικών επιχειρηματικών ομίλων, εκπροσώπους της κυβέρνησης, των πολιτικών κομμάτων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και μέλη του Επιμελητηρίου, τοπικών θεσμικών φορέων, εργαζόμενους και ανθρώπινο δυναμικό με ανάγκη επανακατάρτισης για εύρεση εργασίας.

Επιδίωξη είναι το συνέδριο να συμβάλει στην ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων ανάπτυξης της περιοχής της Μεσσηνίας και στην παρακίνηση των παραγωγικών φορέων, σε τοπικό επίπεδο αλλά και ευρύτερα, για αναπτυξιακές πρωτοβουλίες.