Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Το σχέδιο για ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας

Την αύξηση του ποσοστού απασχόλησης και τη μείωση των πολιτών που είναι σε κατάσταση φτώχειας στοχεύει το νέο αναπτυξιακό μοντέλο μέσω αξιοποίησης του ΕΣΠΑ.


Ιδιαίτερα φιλόδοξους στόχους έχει το αναπτυξιακό μοντέλο αξιοποίησης του ΕΣΠΑ που υποβλήθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης στην Κομισιόν.

Οι δύο κυριότεροι στόχοι που μπαίνουν με χρονικό ορίζοντα το 2020 είναι:

- η δημιουργία ενός εκατομμυρίου θέσεων εργασίας μέσω της αύξησης του ποσοστού απασχόλησης από το 55% στο 70%

- η μείωση κατά 450.000 του αριθμού των ατόμων που είναι σε κατάσταση φτώχειας

Σύμφωνα με το δημοσίευμα το πρόγραμμα ''πατάει'' στον διπλασιασμό των δαπανών που προορίζονται για την έρευνα και την τεχνολογία και την ενίσχυση των εμπορεύσιμων κλάδων, όπως η βιομηχανία - μεταποίηση, ο τουρισμός, οι επιχειρηματικές υπηρεσίες, η γεωργία, η ναυτιλία και η ενέργεια, προκειμένου να αυξηθεί η συνεισφορά τους στο ΑΕΠ κατά 4 μονάδες.

Η πραγματική αιτία που βρίσκεται πίσω από το σχέδιο που είναι πλέον στα συρτάρια της Κομισιόν είναι ο κίνδυνος διατήρησης της ανεργίας στα σημερινά δυσθεώρητα επίπεδα, που όπως αναφέρεται ''θα απαξιώσει το ανθρώπινο κεφάλαιο της χώρας, θα οδηγήσει σε αυξημένο αριθμό μακροχρόνια ανέργων υπονομεύοντας κάθε ελπίδα για έξοδο από την κρίση και φυσικά την κοινωνική συνοχή''.