Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

Νατάσα Παπαδάκη: "Κάθε χρόνο να ανεβαίνουμε άλλο ένα σκαλοπάτι"

Είκοσι χρόνια συνεχούς παρουσίας και προσφοράς κλείνει φέτος το Τριφυλιακό Ερασιτεχνικό Θέατρο. Η πρόεδρός του Νατάσα Παπαδάκη μας μιλά για το ΤΕΘ, για τη δράση του, για την αγάπη του κόσμου, και φυσικά για την προσπάθεια που καταβάλουν τα μέλη και οι ηθοποιοί του κάθε χρονιά, ώστε να ανεβαίνουν άλλο ένα σκαλοπάτι σε αυτό που κάνουν. 

1. Πώς γεννήθηκε το Τριφυλιακό Ερασιτεχνικό Θέατρο;                               «Το 1995 μετά από πολλή σκέψη και προβληματισμό, μια ομάδα ανθρώπων με ανησυχίες ίδρυσε το Τριφυλιακό Ερασιτεχνικό Θέατρο. Σκοπός του, η πνευματική και πολιτιστική ανάπτυξη των κατοίκων της περιοχής και ιδιαίτερα των νέων, μέσω της θεατρικής καλλιέργειας και παιδείας. Πολιτισμός στην πράξη λοιπόν και όχι στα λόγια. Τι είναι αυτό που μας συνδέει; Μα φυσικά η ανάγκη για δημιουργία». 

2. Τι σημαίνουν 20 χρόνια ΤΕΘ για την περιοχή;   
«Είμαστε ένα κομμάτι της ελληνικής περιφέρειας, πράγμα που σημαίνει ότι επικρατεί "ξηρασία" στον τομέα του πολιτισμού. Δεν έχουμε πολλές επιλογές. Κάθε φορά που γίνεται μια θεατρική παράσταση, μια συναυλία ή άλλη πολιτιστική εκδήλωση το κοινό την αγκαλιάζει. Τρανή απόδειξη η μεγάλη προσέλευση του κόσμου στις παραστάσεις μας. Και φυσικά χρόνο με το χρόνο δικαιώνεται η πρωτοβουλία των ιδρυτικών μελών του ΤΕΘ να φτιάξουν αυτή την ομάδα». 

3. Τι σημαίνει το θέατρο για όλους εσάς που το πλαισιώνετε;
«Το ΤΕΘ για εμάς τα μέλη του είναι κάτι σαν το δεύτερο σπίτι μας, σαν τη δεύτερη οικογένειά μας. Μας επιτρέπει να κάνουμε πράξη τη δημιουργικότητά μας, να γεμίσουμε τον ελεύθερο χρόνο μας κάνοντας κάτι ξεχωριστό, να καλύψουμε ένα μέρος από τις ανησυχίες μας. Εξίσου σημαντικό όμως είναι το ότι ερχόμαστε σε επαφή με τους συνανθρώπους μας, είτε είναι συνάδελφοι στην ομάδα, είτε θεατές, είτε άλλες θεατρικές ομάδες». 

4. Ποιους στόχους έχετε θέσει;       
«Πρώτος και σημαντικότερος στόχος είναι κάθε φορά να ανεβαίνουμε και ένα σκαλοπάτι πιο πάνω, να εξελισσόμαστε καλλιτεχνικά. Εξίσου σημαντικό είναι το να φέρνουμε διαρκώς κοντά μας νέα μέλη, να κάνουμε κοινωνούς του δικού μας οράματος κυρίως νέα παιδιά, που θα δώσουν συνέχεια σ' αυτά τα 20 χρόνια ζωής του ΤΕΘ. Και φυσικά να μπορούμε μέσα από τους τρομερά δύσκολους καιρούς που ζούμε να προσφέρουμε στον κόσμο της Τριφυλίας, και όχι μόνο, καλό θέατρο». 

5. Ποια η ανταπόκριση του κόσμου στην προσπάθειά σας;   
 «Όταν είσαι αληθινός, ξεκάθαρος και αγαπάς αυτό που κάνεις, ο κόσμος το αντιλαμβάνεται. Όλα αυτά τα χρόνια μας στηρίζει, με το ζεστό του χειροκρότημα, με την αγάπη του - και φυσικά με την οικονομική του στήριξη. Και κακά τα ψέματα, αυτή την εποχή που ο καθένας μας δυσκολεύεται τόσο πολύ οικονομικά, είναι σημαντικό ότι επιλέγει να πληρώσει για να δει μια παράσταση».

6. Τι είναι αυτό που όχι μόνο κρατά δυνατό το ΤΕΘ, αλλά το κάνει συνεχώς καλύτερο;
«Πρώτα από όλα η αγάπη γι’ αυτό που κάνουμε. Οι καθαρές και ειλικρινείς σχέσεις που έχουμε μεταξύ μας: Εχουμε υγιείς και δημιουργικές διαφωνίες που εκφράζονται ξεκάθαρα, χωρίς ίντριγκες ή πισώπλατα μαχαιρώματα. Και οι κοινοί στόχοι: Εχουμε συνειδητοποιήσει τη δύναμη που έχει η ομάδα και η συνεργασία, δεν είμαστε μοναχικοί καβαλάρηδες. Εχουμε φαντασία, κοινό όραμα, όρεξη και διάθεση για προσφορά». 

7. Πολλές παραστάσεις σας θα τις ζήλευαν και επαγγελματικά σχήματα, ποιο είναι το μυστικό;                                                                                      «Οταν θέλεις να κάνεις κάτι καλά, φροντίζεις να κάνεις προσεκτικές επιλογές: στους ανθρώπους με τους οποίους θα συνεργαστείς, στο έργο που θα επιλέξεις, στον τρόπο που θα διαχειριστείς τα πράγματα. Βασικοί παράγοντες επίσης είναι η σκληρή δουλειά και η αγάπη με την οποία περιβάλλεις τη δουλειά σου. Σπουδαίο ρόλο παίζει και το ότι περνάμε καλά στη σκηνή και τα παρασκήνια, κάτι που το νιώθει ο κόσμος. Και φυσικά το δυνατότερο "χαρτί" του ΤΕΘ είναι οι ηθοποιοί του, τα ταλαντούχα χαρισματικά παιδιά του που θα μπορούσαν να σταθούν και σε "επαγγελματική" σκηνή». 

8. Ποια θεωρείται τη σημαντικότερη στιγμή σε αυτή την διαδρομή;
«Θα μπορούσα να σας πω ότι σημαντικές μας στιγμές ήταν οι συμμετοχές μας σε διοργανώσεις και φεστιβάλ και τα βραβεία που έχουμε κερδίσει σε τοπικό και πανελλήνιο επίπεδο. Είμαστε πολύ περήφανοι γι’ αυτά, γιατί είναι και μια αναγνώριση της προσπάθειάς μας - όμως για εμάς στο ΤΕΘ σημαντικές είναι όλες οι στιγμές που έχουμε ζήσει, όλα αυτά τα χρόνια».

9. Από τις παραστάσεις που έχετε ανεβάσει ποια θα ξεχωρίζατε;         
«Δεν υπάρχει απάντηση σε αυτό. Σε κάθε παράσταση δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό. Κάποιες πήγαν καλύτερα εισπρακτικά, κάποιες είχαν καλύτερο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα, άλλες μας έφεραν βραβεία... όλες όμως τις αγαπάμε και κρατάμε τις καλύτερες αναμνήσεις».

10. Το κοινό της Τριφυλίας έχει θεατρική παιδεία;         
«Κάποιοι λέγοντας "θεατρική παιδεία" εννοούν ότι πρέπει να είσαι γνώστης θεατρικών κειμένων, να γνωρίζεις σκηνοθέτες, ηθοποιούς, να έχεις δει πολλές παραστάσεις κ.λπ. Για μας στο ΤΕΘ θεατρική παιδεία σημαίνει να αντιμετωπίζεις το θέατρο με το σεβασμό που του αξίζει. Να βλέπεις θέατρο γιατί σου αρέσει το πάρε δώσε που υπάρχει ανάμεσα σε ηθοποιούς και θεατές, να μη σπας την αόρατη κλωστή που τους συνδέει. Πιστεύω ότι ναι, το κοινό της Τριφυλίας έχει θεατρική παιδεία, και είναι σίγουρο ότι το ΤΕΘ έχει παίξει καθοριστικό ρόλο σε αυτό».
  
11. Πόσο εύκολο είναι να βγαίνεις στο σανίδι;
«Εύκολο δεν είναι. Πρέπει να τσαλακωθείς πολύ. Πρέπει να ξεχάσεις ποιος είσαι και να μεταμορφωθείς σε κάποιον άλλο. Πρέπει να ερωτευτείς το ρόλο σου, να παλέψεις για να κατακτήσεις το αντικείμενο του πόθου σου και να προσπαθήσεις να μην το προδώσεις. Πρέπει να είσαι έτοιμος να αντιμετωπίσεις τις συνέπειες της έκθεσης. Να δεχτείς την κριτική, είτε καλή είτε κακή. Και φυσικά να είσαι αποφασισμένος ότι θα ιδρώσεις και θα ματώσεις».

12. Απαιτείται σκληρή δουλειά για να ανέβει μια παράσταση;                       «Πολύ σκληρή δουλειά και συνέπεια, διαφορετικά δεν θα υπάρχει σωστό αποτέλεσμα. Ο θεατής αντιλαμβάνεται πότε έχει γίνει σοβαρή δουλειά ή όχι, δεν μπορείς να τον κοροϊδέψεις. Ομως κι εσύ ο ίδιος σαν ηθοποιός αν δεν έχεις δουλέψει σκληρά δεν έχεις τη δύναμη να ανέβεις στη σκηνή. Επιπλέον η σκληρή δουλειά εκτός από καλό αποτέλεσμα φέρνει και ηθική ικανοποίηση».

13. Κάθε χρόνο και νέα πρόσωπα επί σκηνής: Είναι πλούσιο το υποκριτικό ταλέντο στην περιοχή;                                                                              «Ναι, το υποκριτικό ταλέντο είναι πολύ πλούσιο στην Τριφυλία. Η μεγαλύτερη χαρά μας είναι όταν στο δυναμικό της ομάδας προστίθενται νέα πρόσωπα. Σημαίνει ότι μας είδαν στη σκηνή, τους άρεσε αυτό και θέλησαν να γίνουν μέλη. Τα νέα πρόσωπα είναι και εγγύηση ότι το έργο μας θα έχει συνέχεια. Και επιτρέψτε μου να καλέσω όσους αγαπούν το θέατρο και θέλουν να το ζήσουν από μέσα, να έρθουν κοντά μας, έχουμε να τους προσφέρουμε μια μεγάλη αγκαλιά».  
                                                                                                        
14. Πώς επιλέγετε τα θεατρικά έργα που ανεβάζετε;                  
«Δεν υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος, είναι πολλά τα κριτήρια. Ένα, είναι το είδος του έργου: θα είναι κωμωδία, δράμα, μιούζικαλ; Επίσης, το κατά πόσο είναι επίκαιρο. Κριτήριο είναι και οι ανάγκες του έργου σε πρόσωπα. Αυτά τα συζητάμε, ακούμε και τις προτάσεις που κάνει ο σκηνοθέτης κι αποφασίζουμε από κοινού». 

15. «Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε» φέτος. Ιδια παράσταση και στο Εθνικό Θέατρο. Τυχαίο ή άκρως επίκαιρο;                                                             «Όταν αποφασίσαμε να ανεβάσουμε το "Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε" δεν ξέραμε ότι επρόκειτο να το ανεβάσει και το Εθνικό. Γεγονός είναι ότι αυτό το έργο μένει πάντα επίκαιρο σε όλες τις ιστορικές περιόδους και εποχές. Επιπλέον ο Πιραντέλο έχει γράψει μερικά από τα αριστουργήματα του παγκοσμίου θεάτρου και το ανέβασμα ενός έργου του είναι σωστή πρόκληση».

16. Ποια μηνύματα περνά η παράσταση; 
«Σε αυτό το έργο ο Πιραντέλο καταπιάνεται με την αλήθεια. Σε μια μικρή επαρχιακή πόλη η μανία της κοινωνίας για κουτσομπολιό παίρνει κανιβαλικές διαστάσεις. Πώς να αποδείξεις την αλήθεια με βάση τα φαινόμενα και πώς να ξεχωρίσεις την αλήθεια από τα φαινόμενα; Το έργο μιλά για τη σχετικότητα της αλήθειας ενάντια στις βεβαιότητες που βολεύουν τον καθένα μας. Γι’ αυτό ήταν, είναι και θα είναι επίκαιρο».  

17. Σε μια εποχή κρίσης ο πολιτισμός έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα ή αποτελεί διέξοδο;                                                                                   «Από την εκάστοτε πολιτική εξουσία, τους φορείς και το επίσημο κράτος, ο πολιτισμός ήταν πάντα σε δεύτερη μοίρα, εκτός κι αν εξυπηρετούσε συγκεκριμένους σκοπούς και συμφέροντα. Σήμερα στην Ελλάδα της κρίσης τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα. Ο πολιτισμός απαξιώνεται κάθε μέρα και πιο πολύ. Όμως για τους πολίτες ο πολιτισμός, και ιδιαίτερα το θέατρο, είναι καταφύγιο. Γιατί τους δίνει φως, ελπίδα. Ακόμα και στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής ο κόσμος κατέφευγε στο θέατρο».

18. Αισθάνεστε ως ΤΕΘ ότι αφήνετε το πολιτιστικό σας αποτύπωμα στα δρώμενα της περιοχής;                                                                             «Δεν ξέρω αν αφήνουμε το πολιτιστικό μας αποτύπωμα, το σίγουρο είναι ότι αυτά τα 20 χρόνια η πορεία του ΤΕΘ είναι ανοδική. Έχουμε μια σχέση αμφίδρομη με τον κόσμο της Τριφυλίας: Από την πλευρά μας προσπαθούμε να του δίνουμε πάντα καλό θέατρο, παραστάσεις δουλεμένες όσο το δυνατόν καλύτερα. Κι ο κόσμος μας στηρίζει και αναγνωρίζει τον αγώνα μας. Τον ευχαριστούμε γι' αυτό και θα παλέψουμε να παραμείνουμε όρθιοι». 

19. Βλέπουμε, συνήθως τα καλοκαίρια, πολλές εκδηλώσεις που βαφτίζονται πολιτιστικές. Ποια η γνώμη σας;                                                               «Μοιραία θα υπάρχει πάντα το φαινόμενο. Γιατί θα υπάρχουν πάντα σκοπιμότητες και συμφέροντα. Η μόνη απάντηση σε αυτό είναι ο πραγματικός πολιτισμός. Να παράγεις πολιτισμό χωρίς συμβιβασμούς, χωρίς εκπτώσεις, χωρίς χειραγώγηση από κανέναν. Να παράγεις πολιτισμό όπως τον λαχταρά η ψυχή σου κι όπως τον αξίζει ο κόσμος».

20. Σε λίγο έχουμε αυτοδιοικητικές εκλογές, τι θα ζητούσατε από την επόμενη δημοτική αρχή;       
«Είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν. Όμως το πρώτο πράγμα που πρέπει να ξεκαθαριστεί επιτέλους είναι αυτό το περιβόητο πολιτιστικό τέλος που οι πολίτες πληρώνουν στους δήμους. Με ποιόν τρόπο αποδίδεται, σε ποιους και με ποιο κριτήριο; Ενα άλλο μεγάλο ζητούμενο για μας είναι η δημιουργία, τουλάχιστον στις 3 μεγάλες πόλεις του δήμου, αν όχι σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα, χώρων δημιουργικής απασχόλησης ατόμων όλων των ηλικιών, με έμφαση βέβαια στα παιδιά. Πολιτιστικοί πολυχώροι. Και φυσικά να φιλοξενούν και εκδηλώσεις. Και το μεγάλο μας όνειρο: Θα θέλαμε τη στήριξη του δήμου για τη δημιουργία δικής μας στέγης».

Η Νατάσα Παπαδάκη κατάγεται από τη Λακωνία. Ζει στη Μεσσηνία τα τελευταία 10 χρόνια και συγκεκριμένα στο Μουζάκι του Δήμου Τριφυλίας. 
Έχει δύο κόρες 20 και 24 ετών. Εχει εργαστεί για πολλά χρόνια ως ραδιοφωνική παραγωγός στη Λακωνία και τους τελευταίους μήνες συνεργάζεται με το διαδικτυακό ραδιόφωνο www.virusradio.net, που έχει έδρα τους Γαργαλιάνους. 


Η πρώτη της επαφή με το θέατρο, ως ηθοποιός, ήταν πριν από 10 χρόνια στη θεατρική ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Μουζακίου, με το ρόλο της Λάουρας στο έργο «Ο Πατέρας» του Α. Στρίντμπεργκ. Εχει συμμετάσχει ως βοηθητική ηθοποιός στα γυρίσματα δύο κινηματογραφικών ταινιών. Το 2007 έγινε μέλος του Τριφυλιακου Ερασιτεχνικού Θεάτρου και από τότε μέχρι και σήμερα, που είναι πρόεδρος του Δ.Σ. είναι ενεργό μέλος της ομάδας.

  Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/politismos/synentefkseis-parousiaseis/item/36300-papadaki-teth

Πηγή: http://www.eleftheriaonline.gr Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/politismos/synentefkseis-parousiaseis/item/36300-papadaki-teth