Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

Ιδού οι τροφές της γονιμότητας για γυναίκες & άνδρες

Έχετε πάρει την απόφαση και θέλετε να γίνετε γονείς; Συγχαρητήρια και καλή δύναμη! Στην προσπάθεια ωστόσο αυτή, βασικός παράγοντας επιτυχίας εκτός από τους προφανείς είναι και η διατροφή που θα πρέπει να ακολουθήσετε, προκειμένου να βοηθήσετε τον εαυτό σας για να συλλάβει πιο γρήγορα και αποτελεσματικά.

Φυσικά την πιο πλήρη και εκτεταμένη ενημέρωση θα την λάβετε από τον γιατρό σας. Εμείς, με την βοήθεια της Ορθοβιοτικής Ιατρικής, σας δίνουμε μερικές συμβουλές για να βελτιώσετε την γονιμότητά σας, μέσα από την διατροφή σας.


Ιδανική διατροφή για την γυναίκα

Ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή με φρέσκες τροφές και όχι επεξεργασμένες με κακό τρόπο. Πιο συγκεκριμένα:

• Αυξήστε την πρόσληψη τροφών πλού­σιων σε Ω3 λιπαρά οξέα που βρίσκουμε σε λιπαρά ψάρια (σολομός, σαρδέλα, τόνος) και ξηρούς καρπούς. Βοηθούν πολύ στη γονιμό­τητα.

• Η ποιότητα των υδατανθράκων επηρε­άζει τη γονιμότητα. Έρευνες έδειξαν ότι γυ­ναίκες που κατανάλωναν υδατανθρακούχες τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως πατάτες, ρύζι, ζυμαρικά και λευκό ψωμί, εμ­φάνισαν προβλήματα ωορρηξίας και γονιμό­τητας. Αντίθετα, όσες επέλεξαν ψωμί και ζυ­μαρικά ολικής άλεσης, αναποφλοίωτο ρύζι και γενικά τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες βελτίωσαν την κατάσταση σε μεγάλο βαθμό.

• Μειώστε την κατανάλωση ζωικής πρω­τεΐνης (κόκκινο κρέας), εφόσον έχει βρεθεί ότι προκαλεί προβλήματα σύλληψης. Προτι­μήστε όσπρια και δημητριακά (φυτική πρωτε­ΐνη), που βοηθούν στη γονιμότητα.

• Ένα προϊόν που, σύμφωνα με τη αμε­ρικανική μελέτη Nurse's Health Study το 2007, βοηθάει τη γυναικεία γονιμότητα είναι το πλήρες γάλα. Συγκεκριμένα, φαίνεται πως μειώνει τα προβλήματα ωορρηξίας, σε αντίθε­ση με τα άπαχα ή ημίπαχα γαλακτοκομικά.

• Το φολικό οξύ είναι απαραίτητο για τις γυναίκες που θέλουν να αυξήσουν τη γονιμό­τητά τους, γι' αυτό και είναι καλό να αυξήσουν την κατανάλωση τροφών που το περιέχουν (κυρίως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά).


Ιδανική τροφή για τον άνδρα

Οι άνδρες που τρώνε σωστά έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν υγιές σπέρμα. Οι αντιο­ξειδωτικές ουσίες φαίνεται πως επηρεάζουν την ανδρική γονιμότητα και συγκεκριμένα την κι­νητικότητα του σπέρματος. Καλό είναι καθημε­ρινά να περιλαμβάνονται στη διατροφή τους:

• Βιταμίνες C και Ε: Στα εσπεριδοειδή και σε λιπαρά ψάρια και στο ελαιόλαδο, αντί­στοιχα.

• Φυλλικό οξύ και ψευδάργυρος: Στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και στα οστρακοειδή, αντίστοιχα.

• Λυκοπένιο: Σε μεγάλες ποσότητες στην ντομάτα και σε προϊόντα της, όπως η σάλτσα.

Όλα τα παραπάνω ενισχύουν την κινητικότη­τα και την ποσότητα του σπέρματος και αυξά­νουν τα επίπεδα τεστοστερόνης, η οποία συ­ντελεί στη γονιμοποίηση. Και κάτι ακόμη!

• Μειώστε το βάρος σας, αν είναι αυ­ξημένο. Τα επίπεδα τεστοστερόνης μειώνο­νται σε άνδρες με αυξημένο λίπος σώματος.

• Αποφύγετε να τρώτε συχνά ψάρια με αυξημένες τιμές βαρέων μετάλλων, όπως ο ξιφίας και ο τόνος. Φαίνεται πως επηρεάζουν αρνητικά τη γονιμότητα.

• Προτιμήστε τροφές πλούσιες σε φυτι­κές ίνες, διότι βοηθούν στην κινητικότητα του σπέρματος.

• Μειώστε την κατανάλωση λίπους και κυ­ρίως τρανς λιπαρών (fast food, γλυκά, αναψυ­κτικά) και προτιμήστε ακόρεστα και πολυακό­ρεστα λιπαρά, όπως αυτά του ελαιολάδου.


Μερικά στοιχεία που πρέπει να γνωρίζετε ακόμη, είναι τα εξής:

Περιορισμός της καφεΐνης. Έρευνα έχει δείξει ότι η αυξημένη κατανάλωση κα­φεΐνης (π.χ. πάνω από 3 φλιτζάνια καφέ τη μέρα) μπορεί να μειώσει κατά το ήμισυ την ικανότητα της γυναίκας να συλλάβει και να επηρεάσει την ποιότητα του σπέρματος του άνδρα.

Περιορισμός του αλκοόλ. Η αλκο­όλη καταστρέφει σημαντικές βιταμίνες των τροφών, όπως η βιταμίνη C και Ε, που βοη­θούν στη σύλληψη και την κινητικότητα του σπέρματος.

Διατήρηση του βάρους σε φυσιο­λογικά επίπεδα. Οι παχύσαρκες γυ­ναίκες με αυξημένη εναπόθεση λίπους ειδικά στην κοιλιακή χώρα φαίνεται να έχουν μειω­μένες πιθανότητες σύλληψης, αφού η ωορρη­ξία επηρεάζεται. Στους άνδρες δε, μειώνονται τα επίπεδα τεστοστερόνης και έτσι μειώνεται η κινητικότητα του σπέρματος.

Το κάπνισμα
. Βάσει ερευνών, επηρεάζει τη γυναικεία γονιμότητα. Μπορεί να μειώσει την επιτυχία της θεραπείας γονιμοποίησης και να οδηγήσει ακόμη και σε στειρότητα.


Η ψυχολογική κατάσταση. Είναι ση­μαντική και για τη γυναίκα και για τον άνδρα. Το στρες δεν προκαλεί στειρότητα, ωστόσο στη γυναίκα μειώνει την πιθανότητα σύλλη­ψης λόγω διαταραχής του κύκλου της. Στον άνδρα προκαλεί μείωση της κινητικότητας του σπέρματος.

Η άσκηση. Καλό είναι η γυναίκα που επιθυ­μεί να συλλάβει, αλλά και ο άνδρας που θέλει να ενισχύσει τη γονιμότητά του να ξεκινήσουν από νωρίς μια άσκηση που, σε συνδυασμό με τη δια­τροφή, θα τους βοηθήσει να κρατήσουν το βά­ρος τους σε φυσιολογικά επίπεδα.