Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

Καλύτερη της τελευταίας δεκαετίας η χρονιά για το καρπούζι στα Φιλιατρά

Ξεπέρασε τις προσδοκίες των παραγωγών καρπουζιών στη Μεσσηνία η φετινή χρονιά, καθώς ήταν η καλύτερη των τελευταίων 11 χρόνων. Όπως είπαν παραγωγοί καρπουζιού της περιοχής, μετά το 2003 δεν υπήρξε άλλη χρονιά τόσο καλή για την καλλιέργεια. 

Κι αυτό καθώς από τη μία, φέτος η παραγωγή ήταν μεγαλύτερη απ’ ό,τι προέβλεπαν αρχικά οι καλλιεργητές λόγω των ευνοϊκών εν τέλει καιρικών συνθηκών και από την άλλη η ποιότητα των καρπουζιών ήταν καλή και οι τιμές διαμορφώθηκαν σε ικανοποιητικά επίπεδα. 

Μάλιστα, «η τιμή παραγωγού για το 70 – 80 % της παραγωγής ήταν 30 λεπτά, που είναι πολύ ικανοποιητική», όπως μας είπε ο παραγωγός Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, ο οποίος συμπλήρωσε ότι «τα πρώτα καρπούζια στην περιοχή, που ξεκίνησαν 22 Μαΐου είχαν τιμή 50 λεπτά το κιλό, η οποία διατηρήθηκε για 10 μέρες, που υπήρχε έλλειψη του προϊόντος στην αγορά». 

Από την άλλη, στην Ηλεία και την Αχαΐα οι χαμηλές θερμοκρασίες και οι βροχές στις αρχές του καλοκαιριού καθυστέρησαν την πρώιμη παραγωγή, με αποτέλεσμα η συγκομιδή τους να συμπέσει με τις πιο όψιμες περιοχές και ποικιλίες. 

Έτσι εδώ και ένα δεκαήμερο έχουν δημιουργηθεί συνθήκες αυξημένης προσφοράς στην εγχώρια αγορά και οι τιμές για τα στρογγυλά καρπούζια έχουν υποχωρήσει στα 12-13 λεπτά το κιλό, ενώ για τις βαρέλες οι τιμές διαμορφώνονται 3 – 5 λεπτά υψηλότερα. 

Η πρωιμότητα στα Φιλιατρά, αλλά και η τεχνογνωσία στην καλλιέργεια είναι τα πλεονεκτήματα της περιοχής τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Γιάννης Αργυράκης στην «Γιορτή Καρπουζιού Μεσσηνίας», που πραγματοποιήθηκε στον Αγρίλη Φιλιατρών στις 27 και 28 Ιουνίου. 

Όπως συμπλήρωσε ο κ Αργυράκης, η γιορτή έρχεται να σφραγίσει το τέλος της παραγωγής πρώιμου καρπουζιού, ενός προϊόντος, που ταυτίζεται με την Τριφυλία. 

Πλεονέκτημα της περιοχής είναι και η συνεργασία παραγωγών, εξαγωγικών φορέων και της διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Τριφυλίας, που εξασφαλίζει τον ποιοτικό έλεγχο, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει λόγω της έλλειψης προσωπικού κ.λπ. Φέτος ήταν μία επιτυχημένη χρονιά λόγω τόσο της πρωιμότητας, όσο και της ποιότητας, που πέτυχε η περιοχή, υπογράμμισε και ο κ. Αργυράκης. 

Από την πλευρά του ο υπεύθυνος της Λέσχης Αρχιμαγείρων στη Μεσσηνία Γιώργος Μαύρος τόνισε ότι «θα πρέπει να βοηθήσουμε τους παραγωγούς να πλησιάσουνε τους σεφ, που θέλουν να χρησιμοποιούν ελληνικά προϊόντα». 

Επιπλέον, στην εκδήλωση οι παρευρισκόμενοι πληροφορήθηκαν για τις νέες τεχνολογίες στην καλλιέργεια καρπουζιού, αλλά και για τη γεωργία ακριβείας από τον Σπύρο Φουντά. Όπως τόνισε ο κ. Φουντάς, στη Γαλλία 180 εταιρίες ασχολούνται με λογισμικό για αγρότες. Όπως περιέγραψε, έχουν πραγματοποιηθεί πτήσεις με ελικόπτερο στην περιοχή προκειμένου να λαμβάνονται φωτογραφίες από ψηλά και να χαρτογραφηθεί η καλλιέργεια καρπουζιού. «Με την τεχνολογία μπορούμε να έχουμε πιο σωστά και προβλέψιμα αποτελέσματα», κατέληξε ο κ. Φουντάς.

Με τη σειρά του ο Τάκης Ορφανός υπογράμμισε ότι η χώρα εξάγει 183.000 τόνους καρπούζι σε 35 χώρες. Όπως είπε, χωρίς τις ομάδες παραγωγών δεν πρόκειται να αυξηθούν οι πωλήσεις ούτε στο καρπούζι ούτε στα άλλα φρούτα.

Ο κ. Ορφανός παρουσίασε τα πλεονεκτήματα των ομάδων για τους παραγωγούς, όπως η γεωπονική στήριξη, η διαφήμιση/προβολή, η καλή ποιότητα, οι καλύτερες τιμές παραγωγού, η πρόσβαση σε χρηματοδότηση, η εκτέλεση επιχειρησιακών προγραμμάτων. «Αυτό που πρέπει να κάνει η Περιφέρεια είναι να αναπτύξει τη συνεταιριστική παιδεία», επισήμανε.

Η γιορτή πλαισιώθηκε από έκθεση τοπικών προϊόντων, περίπτερα επιχειρήσεων παραγωγής καρπουζιού, αλλά και άλλων προϊόντων (μέλι, κρασί, σπόροι), εκδηλώσεις για παιδιά και μουσικά δρώμενα, ενώ ειδικοί της μαγειρικής τέχνης από την Λέσχη Αρχιμαγείρων της Μεσσηνίας έκαναν σκαλίσματα στο καρπούζι, έφτιαξαν καναπεδάκια με φέτα και καρπούζι, «ελληνικό τσιζκέικ» με μαρμελάδα καρπούζι και κοκτέιλ με καρπούζι. Επίσης, ο Γυναικείος Συνεταιρισμός της περιοχής προσέφερε ραβανί με καρπούζι και κρέμα καρπουζιού, ενώ στην είσοδο της γιορτής προσφερόταν δωρεάν καρπούζι στους επισκέπτες.

Η γιορτή συνδιοργανώθηκε από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Τριφυλίας, παραγωγούς καρπουζιού από την Τριφυλία, τον Όμιλο Φίλων Αγρίλη (ΟΦΑ) και το Σύλλογο Γεωπόνων Τριφυλίας. 

Πηγή: http://www.agronews.gr