Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

Με σφραγίδα ΣτΕ η τακτοποίηση των αυθαιρέτων

«Πράσινο φως» για να συνεχιστούν οι διαδικασίες τακτοποίησης αυθαιρέτων, ημιυπαίθριων χώρων κ.λπ., τουλάχιστον μέχρι τις αρχές του νέου έτους, άναψε χθες το Συμβούλιο της Επικρατείας.


Η Επιτροπή Αναστολών της Ολομέλειας του ανώτατου δικαστηρίου απέρριψε τις τρεις πρώτες αιτήσεις, που επιδίωκαν να «παγώσουν» οι διατάξεις του ν. 4178/13 που επέτρεψαν την τακτοποίηση εκατοντάδων χιλιάδων αυθαιρέτων κτισμάτων σε όλη τη χώρα για τα επόμενα 30 χρόνια, έναντι αντιτίμου-προστίμου που εξακολουθούν να καταβάλλουν οι ιδιοκτήτες τους μέσα από εκκρεμείς διαδικασίες.

Το ΣτΕ απέκρουσε αίτημα για αναστολή του μέτρου, κρίνοντας (242/14) ότι οι διατάξεις του ν. 4178/13 δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι πέρα από κάθε αμφιβολία αντισυνταγματικές, όπως υποστήριζαν οι προσφεύγοντες.

Η ουσία της υπόθεσης θα απασχολήσει την Ολομέλεια ΣτΕ σε «πιλοτική δίκη» στις 10-10-2014, όπου θα εξεταστούν όλες οι ενστάσεις αντισυνταγματικότητας που έχουν τεθεί για παραβίαση του ορθολογικού πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού που επιβάλλει το Σύνταγμα, αλλά και για προσβολή του κράτους δικαίου, με τη δικαίωση όσων έχουν παρανομήσει.

Η Επιτροπή της Ολομέλειας (πρόεδρος Ε. Σαρπ, εισηγητής Δ. Σκαλτσούνης) επισήμανε ότι πρόσφατα η Ολομέλεια ΣτΕ είχε κρίνει (3341/13, 1118/14) αντισυνταγματικές τις διατάξεις του προηγούμενου ν. 4014/11 που επέτρεψε την πρώτη τακτοποίηση, γιατί δέχθηκε ότι νοθεύει τον ορθολογικό σχεδιασμό, αλλοιώνει τη λειτουργικότητα των οικισμών και επιδεινώνει τους όρους διαβίωσης των κατοίκων.

Με αφορμή τους αντίστοιχους ισχυρισμούς που προβάλλονται τώρα και κατά του νεότερου ν.4178/13, η Επιτροπή Αναστολών ΣτΕ τόνισε ότι οι διατάξεις του νέου νόμου δεν ταυτίζονται με τις παλαιότερες που κρίθηκαν αντισυνταγματικές και δεν μπορεί να υποστηριχθεί ότι τίθεται πρόδηλα ζήτημα παραβίασης του Συντάγματος. Αυτό θα κριθεί προσεχώς από την Ολομέλεια.

Δέχθηκε επίσης το ΣτΕ ότι οι προσφεύγοντες δεν απέδειξαν ότι υφίστανται (λόγω της εφαρμογής του ν. 4178/13) κάποια άμεση και ανεπανόρθωτη βλάβη, που δεν μπορεί να αποκατασταθεί στην περίπτωση που κερδίσουν τελικά τη δίκη.

Με τις προσφυγές, πέρα από την παραβίαση του Συντάγματος (άρθρο 24, κ.λπ.) υποστηρίζεται ότι η τακτοποίηση θα επιφέρει στους προσφεύγοντες και σε άλλους νόμιμους πολίτες ανεπανόρθωτη περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική βλάβη.

Μεταξύ άλλων υποστηρίζεται ότι η τακτοποίηση θα προκαλέσει: τη μη νόμιμη καταβολή χρημάτων από τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων, που θα είναι αδύνατο να επιστραφούν, τη μη νόμιμη παραχώρηση δικαιωμάτων σε τρίτους, την πραγματοποίηση μη νόμιμων συναλλαγών και μεταβιβάσεων σε βάρος καλόπιστων πολιτών, την ανατροπή δικαστικών αποφάσεων, τη δημιουργία προσωπικών διαφορών, πολεοδομικών αδιεξόδων, τετελεσμένων γεγονότων.