Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014

Αυτή είναι η εφαρμογή για τη δήλωση του ακατάσχετου λογαριασμού

«Ανέβηκε» στο Taxis η ηλεκτρονική εφαρμογή που επιτρέπει στους καταθέτες να δηλώσουν τον τραπεζικό λογαριασμό που βάσει της νομοθεσίας μπορεί να προστατευτεί από την κατάσχεση. Ακατάσχετο βάσει νόμου είναι το ποσό των 500 ευρώ αλλά και ένας μισθός, μια σύνταξη ή ένα ασφαλιστικό βοήθημα μέχρι του ποσού των 1500 ευρώ.

Απαραίτητο για τη χρήση της εφαρμογής, η οποία διατίθεται στην σελίδα https://www1.gsis.gr/webtax/accountdecl/year2014/accountdecl/index.jsp, είναι να υπάρχουν κωδικοί πρόσβασης στο σύστημα Taxis. 

Μέσω της εφαρμογής, πρέπει να δηλωθεί ένας τραπεζικός λογαριασμός με τη μορφή του IBAN. O χρήστης πρέπει να κάνει μια από τις ακόλουθες επιλογές που εμφανίζονται στην οθόνη:

  • Δηλώνω υπεύθυνα ότι ο ανωτέρω λογαριασμός μου αποτελεί λογαριασμό περιοδικής πίστωσης μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων και δεν έχω ορίσει ως ακατάσχετο άλλον ατομικό ή κοινό λογαριασμό στο ίδιο ή σε άλλο πιστωτικό ίδρυμα. Ή…
  • Δηλώνω υπεύθυνα τον ανωτέρω λογαριασμό μου ως μοναδικό ακατάσχετο λογαριασμό, δεν έχω ορίσει ως ακατάσχετο άλλον ατομικό ή κοινό λογαριασμό στο ίδιο ή σε άλλο πιστωτικό ίδρυμα και δεν διαθέτω ατομικό ή κοινό λογαριασμό περιοδικής πίστωσης μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων.
Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία ο χρήστης θα μπορεί να τυπώσει τη βεβαίωση, την οποία θα πρέπει να προσκομίσει στην τράπεζα για να προστατέψει τον λογαριασμό του. 

Ιδιαίτερη σημασία έχει η ακόλουθη επισήμανση: 

Προσοχή: Το προς εκτύπωση αποδεικτικό γνωστοποίησης/δήλωσης πρέπει να προσκομιστεί από τον αιτούντα στο δηλωθέν πιστωτικό ίδρυμα για τις δικές του ενέργειες, μέχρι την πλήρη ένταξη όλων των λειτουργούντων πιστωτικών ιδρυμάτων στην Ελλάδα για την πλήρη εφαρμογή των ειδικότερα οριζόμενων στην ΠΟΛ 1182/2014 (ΦΕΚ Β 2025). 

H ισχύς του άρχεται από την επομένη ημέρα προσκόμισής του στο πιστωτικό ίδρυμα.