Παρασκευή 8 Αυγούστου 2014

Καλοκαιρινές διακοπές για καλή υγεία

Το καλοκαίρι είναι η καλύτερη εποχή για διακοπές.  Ο καιρός ζεστός, η θάλασσα στην κατάλληλη θερμοκρασία για μπάνιο και εμείς με διάθεση χαλάρωσης και ξεκούρασης, να μετράμε τις μέρες για τη μεγάλη έξοδο σε κάποιον αγαπημένο προορισμό (όσο μας το επιτρέπει η οικονομική κρίση…), μακριά από την καθημερινότητα και το άγχος που τη συνοδεύει.

Οι διακοπές σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι απαραίτητες όχι μόνο για να «γεμίσουμε τις μπαταρίες μας», αλλά και για να ενισχύσουμε την άμυνα του οργανισμού μας.  Μάλιστα, έρευνες έχουν δείξει ότι ο ανθρώπινος οργανισμός χρειάζεται τουλάχιστον δύο βδομάδες συνεχόμενων διακοπών για να ωφεληθεί ουσιαστικά, τόσο σε σωματικό όσο και σε πνευματικό επίπεδο.  Πέρα, λοιπόν, από τις όμορφες στιγμές που θα έχουμε να θυμόμαστε από τις καλοκαιρινές μας εξορμήσεις, έχουμε και άλλα πολλά να ωφεληθούμε, όπως: 

Ανάκτηση της χαμένης μας φόρμας
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι μπορούμε να ανακτήσουμε την καλή μας φυσική κατάσταση σε ποσοστό έως και 30%, απλά και μόνο πηγαίνοντας διακοπές.  Οι διακοπές μας ωθούν σε περισσότερη άσκηση, καθώς περπατάμε πολύ περισσότερο, κολυμπάμε, τρέχουμε γύρω από τα παιδιά μας και παίζουμε διάφορα αθλήματα.  Επιπλέον, η τακτική κίνηση κατά τη διάρκεια της ημέρας βοηθάει σημαντικά το κυκλοφορικό μας σύστημα, ενισχύοντας τον ρυθμό της καρδιάς και το ανοσοποιητικό μας σύστημα. 

Αναδόμηση του σώματος
Μακριά από το δύσκολο και απαιτητικό ωράριο της καθημερινότητάς μας, το σώμα μας έχει όλο το χρόνο και την άνεση να αρχίσει τις «επισκευές»!  Είναι ευρέως αποδεκτό ότι οι χρόνιες παθήσεις, όπως πόνος στην πλάτη, ημικρανίες και πονόλαιμος, εξαφανίζονται όταν είμαστε σε διακοπές. 

Καλύτερη αναπνοή
Ο καθαρός αέρας κάνει θαύματα!  Δίνοντας στους πνεύμονες μας την ευκαιρία να αναπνεύσουν φρέσκο, καθαρό αέρα για τουλάχιστον 72 ώρες, βελτιώνουμε σημαντικά την αναπνοή μας.  Οι πνεύμονες έχουν την ικανότητα να αυτο-επισκευάζονται, οπότε κάθε φορά που τους δίνουμε την ευκαιρία να το κάνουν, θα αναπνέουμε καλύτερα σε ελάχιστο χρόνο. 

Αναθέρμανση της σχέσης
Η ρουτίνα, η κούραση και το άγχος «σκοτώνουν» τη λίμπιντο μας.  Οι διακοπές είναι ο καλύτερος τρόπος για να επανακτήσουμε το πάθος και την ερωτική μας διάθεση.  Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει ότι οι δείκτες γονιμότητας ανδρών και γυναικών είναι πολύ υψηλότεροι όταν βρισκόμαστε σε διακοπές! 

Καλύτερος ύπνος
Η έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη πνευματική και σωματική απόδοση, πρόωρη γήρανση ακόμα και ασθένεια.  Όταν κοιμόμαστε, το σώμα μας υπεισέρχεται σε σημαντικές διεργασίες «επιδιόρθωσης», ανανέωσης αλλά και επαναφόρτισης ενέργειας. Οι διακοπές είναι η τέλεια ευκαιρία για να κερδίσουμε τον χαμένο μας ύπνο και να ανακτήσουμε τη ζωντάνια μας! 

Περισσότερο γέλιο
Διακοπές μεταξύ άλλων σημαίνει καλή παρέα και διασκέδαση.  Το γέλιο είναι το καλύτερο φυσικό φάρμακο ενδυνάμωσης του ανοσοποιητικού μας συστήματος, καθώς απελευθερώνει τις ενδορφίνες, το φυσικό αναλγητικό του σώματος που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων ασθενειών, από προβλήματα καρδιάς μέχρι αλλεργίες και αρθρίτιδα. 

Αίσθηση αισιοδοξίας
Όταν κάποιος περιμένει κάτι στη ζωή του, αυτόματα βλέπει τα πράγματα γύρω του λιγότερο αρνητικά. Είτε αυτό είναι μία παραλία είτε ένας περίπατος, είτε πάλι ο ύπνος που αναφέραμε πριν, τα επίπεδα της ευτυχίας αυξάνονται κάθε φορά που σκεφτόμαστε τις διακοπές μας.  Τα μελλοντικά σχέδια και οι αναμνήσεις παλαιότερων διακοπών αυτόματα μας κάνουν πιο ευτυχισμένους και αισιόδοξους.  

Ευκαιρία για μικρές απολαύσεις
Το να έχουμε χρόνο για τον εαυτό μας είναι πολυτέλεια.  Η σημαντικότερη έννοια των διακοπών είναι να κάνω στον εαυτό μου το δώρο του χρόνου και να κάνω πράγματα που με ευχαριστούν: να διαβάσω ένα βιβλίο, να δω μια ταινία, να συναντήσω φίλους που έχω να δω καιρό, να πάω βόλτα στη φύση, να φροντίσω το σώμα μου, να φάω τα αγαπημένα μου φαγητά, κ.ά. Οι ειδικοί λένε ότι 2 ώρες από αυτές τις μικρές απολαύσεις και δραστηριότητες είναι αρκετές για να βελτιωθεί το ανοσοποιητικό μας και να νιώσουμε ευεξία. Δεν είναι τυχαίο ότι μετά από δύο εβδομάδες διακοπών μειώνεται κατά 30% η πιθανότητα ν’ αρρωστήσει κανείς μέσα στο χειμώνα! 

Ας προσφέρουμε στον εαυτό μας έστω και μία βδομάδα ποιοτικών διακοπών, μακριά από το καθημερινό μας πρόγραμμα …κάνει καλό!