Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

Μανιάτης: Μπορούν να δημιουργηθούν 70.000 «πράσινες» θέσεις εργασίας

«Με τη στρατηγική που έχει διαμορφωθεί για την περίοδο 2014-2020, μέσα από τον ευρύτερο χώρο του υπουργείου Περιβάλλοντος, μπορούν να δημιουργηθούν 70.000 βιώσιμες θέσεις εργασίας» ανέφερε ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, κατά την τελετή απονομής των Ευρωπαϊκών Βραβείων Επιχειρήσεων για το Περιβάλλον, που διοργάνωσε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος (ΠΑΣΕΠΠΕ), υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

«Η ενέργεια, ο ορυκτός πλούτος και το περιβάλλον μπορούν να αποτελέσουν βασικό συστατικό ενός άλλου παραγωγικού μοντέλου, στο οποίο το περιβάλλον συνιστά πλέον αδήριτη ανάγκη στο δρόμο προς μία κυκλική οικονομία» τόνισε ο κ. Μανιάτης. 

Επίσης, έκανε λόγο για τη δυνατότητα δημιουργίας χιλιάδων θέσεων εργασίας μέσα από τον κλάδο της οικοδομής, υπό την προϋπόθεση, όπως τόνισε, ότι οι εκπρόσωποί της να δραστηριοποιηθούν προς την κατεύθυνση της ενεργειακής θωράκισης, της συντήρησης και της ανακαίνισης των περισσότερων από 8 εκατομμυρίων κτιρίων της χώρας. 

Αναφέρθηκε ακόμα στην απλούστευση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, ενώ όπως έκανε γνωστό, έως τα τέλη Οκτωβρίου θα έχει ολοκληρωθεί το Μητρώο Ιδιωτών Αξιολογητών και το Μητρώο Ιδιωτών Επιθεωρητών, ενώ ξεκινά και η δοκιμαστική λειτουργία του Ηλεκτρονικού Περιβαλλοντικού Μητρώου, «η περιβαλλοντική διαύγεια», όπως τη χαρακτήρισε. 


Πού απονεμήθηκαν τα βραβεία 

Το πρώτο Ευρωπαϊκό Βραβείο Οργάνωσης και Διοίκησης απενεμήθη στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, το δεύτερο έλαβε S&B βιομηχανικά ορυκτά Α.Ε., το τρίτο η εταιρεία Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε. και το τέταρτο η Α.Β. Βασιλόπουλος Α.Ε.. 

Στην κατηγορία προϊόντος και υπηρεσιών, το βραβείο κατέκτησε η Τράπεζα Πειραιώς, ενώ το πρώτο Ευρωπαϊκό Βραβείο Διεργασίας κατέκτησε η Α.Ε. τσιμέντων ΤΙΤΑΝ, το δεύτερο η ΧΑΛΥΨ Δομικά Υλικά Α.Ε., και το τρίτο η Χαρτοποιία Κομοτηνής Α.Β.Ε.Ε.. 

Ευρωπαϊκά βραβεία βιοποικιλότητας κατέκτησαν η S&B βιομηχανικά ορυκτά Α.Ε., η Α.Ε. τσιμέντων ΤΙΤΑΝ, και ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, ενώ το Βραβείο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης κατέκτησε η ΕΠΤΑ ΑΕ σύμβουλοι-μελετητές περιβαλλοντικών έργων. 

Τα τρία πρώτα ελληνικά βραβεία οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης Α' & Β' Βαθμού κατέκτησαν ο δήμος Σερρών, η Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. Α.Ε. του νομού Χανίων, και η διαδημοτική επιχείρηση περιβάλλοντος και οργάνωσης διαχείρισης απορριμμάτων Θήβας, αντίστοιχα.