Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

Αγχωμένοι μεν, συγκρατημένοι δε οι καταθέτες στην Τριφυλία

Σε αντίθεση με τον καταιγισμό «πληροφοριών» και «ειδήσεων», κυρίως στο διαδίκτυο, σχετικά με μαζικές εκροές καταθέσεων από ελληνικές τράπεζες στις οποίες καταφεύγουν κατατρομοκρατημένοι πολίτες, οι καταθέτες στην Τριφυλία ναι μεν είναι αγχωμένοι, ωστόσο παραμένουν συγκρατημένοι και δε σπεύδουν να «σηκώσουν» τα λεφτά τους!

Λίγα μόλις 24ωρα πριν από τις πρόωρες εθνικές εκλογές, ο κόσμος στην Τριφυλία ασφαλώς και αγωνιά. Το άγχος και η αγωνία, όμως, έχουν να κάνουν με το τι θα γίνει την επομένη των εκλογών και σε συνάρτηση με το εκλογικό αποτέλεσμα, εάν θα εκλέγει ή όχι αυτοδύναμη κυβέρνηση, ποια θα είναι αυτή, με ποιο κόμμα ως κορμό, ποιες θέσεις θα εκφράσει απέναντι στην Ε.Ε., το ΔΝΤ, την τρόικα, πώς και με ποια επιχειρήματα θα πάει σε διαπραγμάτευση.

Η πολιτική αστάθεια, η απαξίωση του πολιτικού συστήματος, η οικονομική κρίση και ανέχεια, η διάλυση της κοινωνικής συνοχής, που όλα τα κόμματα αναγνωρίζουν και αναφέρουν, δίχως να επιμερίζουν και καταλογίζουν ευθύνες, έχουν οδηγήσει τους πολίτες στην απελπισία και την απόγνωση. Δε μιλούν για τις εκλογές, δεν «ανοίγονται» και δεν εκφράζονται. Στα σπίτια τους ή σε πολύ κλειστούς κύκλους, σε συζητήσεις με πολύ δικούς τους ανθρώπους, βεβαίως και κουβεντιάζουν και παίρνουν θέση. Όμως, έξω, σε καφενεία, καφετέριες, πλατείες, δεν «ανοίγονται», δε λένε την πρόθεση, απόφαση και επιλογή για την Κυριακή των εκλογών!

Στην περιοχή, όπως καταφέραμε να μάθουμε, σύμφωνα με έγκυρα τραπεζικά στελέχη που έχουν πλήρη γνώση στοιχείων των συναλλαγών, δεν έχουν παρατηρηθεί μαζικά φαινόμενα αναλήψεων μεγάλων χρηματικών ποσών ή ακόμη και αποσύρσεων των χρημάτων με κλείσιμο τραπεζικών λογαριασμών. Μέχρι και χθες, στο σύνολο σχεδόν των καταστημάτων τραπεζών στην Τριφυλία, οι κινήσεις των λογαριασμών των καταθετών χαρακτηρίζονται ως συνήθεις, για κάλυψη τρεχουσών αναγκών και ιδίως στην αρχή του έτους.

Όπως, πάντως, μας επισημάνθηκε, γεγονός είναι πως ιδίως αυτή την εβδομάδα πολλοί από τους καταθέτες είτε επισκέπτονται οι ίδιοι τις τράπεζες είτε επικοινωνούν τηλεφωνικά, συνομιλώντας με τα στελέχη τους για την γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στην οικονομία και ιδιαίτερα στον τραπεζικό κλάδο, ενώ οι όποιες εκροές καταθέσεων έχουν γίνει δεν αφορούν μεταφορές χρημάτων στο εξωτερικό με εμβάσματα, αλλά αναλήψεις χρηματικών ποσών, κυρίως καταθετών με επιχειρήσεις, για κάλυψη αναγκών τους, όπως και για τοποθέτησή τους σε θυρίδες, αμοιβαία κεφάλαια εξωτερικού, δολαριακές τοποθετήσεις, που θεωρούνται αναμενόμενες για τέτοια περίοδο.

Του Ηλία Γιαννόπουλου