Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

6.000 στρ. καρπούζι στην Τριφυλία - 10% περισσότερα από πέρσι

Αύξηση 10% καταγράφεται στις φετινές καλλιεργούμενες εκτάσεις καρπουζιού στην περιοχή της Τριφυλίας, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας.

Οι φυτεύσεις -που σχεδόν έχουν ολοκληρωθεί στην περιοχή, όπως μας επισήμανε ο Διευθυντής της υπηρεσίας Αντώνης Παρασκευόπουλος- κυμαίνονται φέτος στα 6.000 στρέμματα.

Ο κ. Παρασκευόπουλος υπογράμμισε ότι οι φυτεύσεις ολοκληρώθηκαν χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, παρά τα κρύα που υπήρχαν τις πρώτες μέρες. Είπε ακόμη ότι επιλέχθηκαν υβρίδια πρώιμων καρπουζιών με καλά ποιοτικά χαρακτηριστικά, που τα επιζητούν οι αγορές, όπως και μεγαλόκαρπα καρπούζια. Πάντως επισήμανε ότι σε αυτό το αρχικό στάδιο χρειάζεται μεγάλη προσοχή από τους παραγωγούς, ώστε μετά τη μεταφύτευση τα φυτά να ξεπεράσουν το στρες που υφίστανται, καθώς είναι αρκετά ευαίσθητα. Χρειάζεται καθημερινή παρακολούθηση των καλλιεργειών για τυχόν προβλήματα από μύκητες και παθογόνα, αλλά και λόγω των καιρικών συνθηκών, αφού την ημέρα παρατηρούνται υψηλές θερμοκρασίες και τα βράδια χαμηλές.

Επίσης μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δίνεται στην αυξημένη υγρασία, γι' αυτό και οι αρδεύσεις πρέπει να γίνονται μόνο με τις απαραίτητες ποσότητες - ενώ συστήνεται η χρήση φωσφορούχων λιπασμάτων, τα οποία σε αυτό το πρώτο στάδιο βοηθούν τα φυτά να αναπτύξουν πλούσιο και δυνατό ριζικό σύστημα.

Κ.Μπ.