Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Στο Δίκτυο Υγιών Πόλεων ο Δήμος Τριφυλίας

Στο εθνικό διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων - Προαγωγής Υγείας εντάσσεται ο Δήμος Τριφυλίας, όπως ήδη έχει αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο. 

Το συγκεκριμένο δίκτυο είναι μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία με έδρα τον Δήμο Αμαρουσίου, που έχει ως αποκλειστικό σκοπό την πρόληψη των νοσημάτων, την προαγωγή της υγείας, τον προσυμπτωματικό έλεγχο των πληθυσμιακών ομάδων υψηλού κινδύνου και γενικότερα την προώθηση ολοκληρωμένων πολιτικών και δράσεων στο πεδίο της Δημόσιας Υγείας.  

Το δίκτυο δραστηριοποιείται κυρίως στους τομείς της Υγειονομικής Ενημέρωσης, της Προστασίας του Περιβάλλοντος και της Προληπτικής Ιατρικής. Συστάθηκε για πρώτη φορά το 2005 με την επωνυμία «Διαδημοτικό Δίκτυο Δομών Υγείας ΟΤΑ». Σήμερα αριθμεί 150 καλλικρατικούς δήμους - μέλη από όλες τις Περιφέρειες της χώρας. Διοικείται από 11μελές Διοικητικό Συμβούλιο με πρόεδρο τον Γεώργιο Πατούλη, δήμαρχο Αμαρουσίου και πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.  

Το επιστημονικό έργο συνεπικουρείται από το Επιστημονικό του Συμβούλιο, πρόεδρος του οποίου είναι ο Ιωάννης Τούντας, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του ΕΟΦ.  

Η ετήσια συνδρομή του δήμου θα είναι 700 ευρώ, ενώ δράσεις και προγράμματα που υλοποιούνται είναι:  

Τηλεϊατρική πρόληψη νοσημάτων και παρακολούθηση χρόνιων ασθενειών (30 δήμοι). Εκπαίδευση του κοινού στην καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση (3 δήμοι - εκπαιδεύτηκαν 1.500 άτομα). Γραμμή τηλεειδοποίησης για ηλικιωμένους. Πρόληψη αναπτυξιακών διαταραχών (2 δήμοι - εξετάστηκαν 400 παιδιά). Πρόληψη της οστεοπόρωσης (80 δήμοι). Πρόληψη του εθισμού στο διαδίκτυο (2 δήμοι - 35 εθελοντές - 1.000 μαθητές από 6 σχολεία). Πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας (13 δήμοι). Περιβαλλοντικοί Καθαρισμοί και Περιβαλλοντκή Εκπαίδευση. Ενημέρωση για την ηπατίτιδα Β (μοιράστηκαν 1.000.000 ενημερωτικά φυλλάδια, εκ των οποίων το 1/3 ήταν ξενόγλωσσα. Πρόληψη Ca παχέος εντέρου και Ca προστάτη.