Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

«Πράσινο φως» από το Eurogroup στο «e-mail Βαρουφάκη» - Ποια μέτρα περιλαμβάνει

Εγκρίθηκε πριν από λίγο στη συνεδρίαση του Eurogroup η επιστολή της ελληνικής κυβέρνησης με τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει. Επόμενο βήμα η έγκριση της συμφωνίας παράτασης για τέσσερις μήνες του υπάρχοντος προγράμματος, από τα κοινοβούλια των χωρών - μελών. 


Όπως είναι γνωστό, η Ελλάδα δεσμεύθηκε να μην ακυρώσει οποιαδήποτε εν εξελίξει ή ολοκληρωμένη ιδιωτικοποίηση και να διασφαλίσει ότι οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση της "ανθρωπιστικής κρίσης" δεν θα έχουν δημοσιονομική επίπτωση, σύμφωνα με έγγραφο που περιέχει τα σχέδια μεταρρύθμισης και του οποίου έλαβε γνώση το πρακτορείο Ρόιτερς. 

Η λίστα περιλαμβάνει επίσης δεσμεύσεις για την μεταρρύθμιση της φορολογικής πολιτικής, την αναθεώρηση και έλεγχο των δαπανών σε "κάθε τομέα" των δημοσίων δαπανών.

Περιέχεται επίσης δέσμευση για την ενοποίηση ασφαλιστικών ταμείων και για την αντιμετώπιση "παραθύρων και κινήτρων για πρόωρη συνταξιοδότηση - σε μια προφανή κίνηση εξεύρεσης συμβιβασμού μεταξύ του δεδηλωμένου στόχου της κυβέρνησης να αποφύγει περαιτέρω μειώσεις συντάξεων όπως ζητούσαν προηγουμένως οι ελεγκτές της ΕΕ και του ΔΝΤ, σχολιάζει το Ρόιτερς.

Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται για την αναμόρφωση του μισθολογίου στον δημόσιο τομέα, ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω μείωση των μισθών, αλλά θα διασφαλίσει ότι το σύνολο των δαπανών μισθοδοσίας δεν θα αυξηθεί.

Δεσμεύεται επίσης ότι θα εισαγάγει σταδιακά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις με στόχο την αύξηση του κατώτατου μισθού στο μέλλον, αλλά και ότι οποιαδήποτε τέτοια αύξηση θα γίνει σε συνεννόηση με τους ευρωπαίους και άλλους εταίρους.

Η επιστολή Βαρουφάκη επιχειρεί ουσιαστικά να συνδυάσει μέτρα που θα «εξευμενίσουν» τους δανειστές, καθώς και παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που έχει δεσμευτεί η ελληνική κυβέρνηση.

Ωστόσο, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι δεν υπάρχει αναφορά στην επιστροφή της 13ης σύνταξης, όπως επίσης και στις προσλήψεις, αν και η κυβέρνηση εκτιμά ότι αυτές εντάσσονται στο πρόγραμμα προσλήψεων 15.000 υπαλλήλων που έχει ήδη προϋπολογιστεί.

Σύμφωνα με τα βασικά στοιχεία της επιστολής, η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται:

- Για τον ΦΠΑ γίνεται λόγος για εξορθολογισμό και βελτίωση είσπραξης.

- Σταδιακή εφαρμογή από την κυβέρνηση του νέου πλαισίου για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας με στόχο την αύξηση στο μέλλον του κατώτατου μισθού.

- Υπόσχεση πως ο χρόνος και οι αλλαγές στο βασικό μισθό θα συναποφασιστούν με τους θεσμούς.

- Αλλαγές στο μισθολόγιο του Δημοσίο, χωρίς όμως κατάργηση του βασικού μισθού και αύξηση του μισθολογικού κόστους.

- Κατάργηση των κινήτρων για πρόωρη συνταξιοδότηση και παράλληλα συγχώνευση των Ασφαλιστικών Ταμείων.

- Δέσμευση της κυβέρνησης για σεβασμό των ιδιωτικοποιήσεων που είναι σε εξέλιξη και ταυτόχρονα νέα αξιολόγηση για τις ιδιωτικοποιήσεις που δεν έχουν προκηρυχθεί διαγωνισμοί.

- Προγράμματα για δωρεάν ρεύμα σε φτωχά νοικοκυριά και δωρεάν γεύματα σε άπορους.

- Ενίσχυση της ανεξαρτησίας της Γενικής Γραμματείας του Δημοσίων Εσόδων (GSPR), μέσω και νέας νομοθεσίας, εάν είναι απαραίτητο.

- Επανεξέταση των δαπανών σε εκπαίδευση, άμυνα, μεταφορές, τοπική αυτοδιοίκηση και κοινωνικές παροχές.

- Σταδιακή κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων σε τρόπο δημοσιονομικά ουδέτερο.

Μεγάλο θα είναι το ενδιαφέρον από την εξειδίκευση των μέτρων αυτών, καθώς η κυβέρνηση πρέπει να εξηγήσει π.χ. τι σημαίνει αλλαγές στο καθεστώς του ΦΠΑ με κατάργηση των εξαιρέσεων. Θα σημαίνει αλλαγή στο καθεστώς που ισχύει π.χ. στα νησιά, τα φάρμακα κ.λπ.;

Επίσης, πρόβλημα για την κυβέρνηση θεωρείται το γεγονός ότι μετατίθεται για τις ελληνικές καλένδες η αύξηση του κατώτατου μισθού. Επίσης, άγνωστο είναι τι σημαίνει επανεξέταση όλων των δαπανών σε όλους τους κλάδους.

Η λίστα δεν αναφέρει την αύξηση του κατώτατου μισθού από τα 580 στα 750 ευρώ, κάτι το οποίο προέβλεπε προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν έγινε δεκτό από τις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, υπάρχουν και άλλα μέτρα θα οποία θα αποτελέσουν σημείο έριδος μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, όπως η κατάσχεση κατοικιών και οι 100 δόσεις στην εφορία, καθώς επίσης και τα «κόκκινα» δάνεια.

«Είναι λογικό να υπάρχουν μέτρα στη φιλοσοφία όσων επιθυμεί ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά πρέπει να λάβουν υπόψη την ισορροπία του Προϋπολογισμού», δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί. 

Πηγή