Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

Mείωση 25%-30% στις αντικειμενικές αξίες

Το νέο σύστημα αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων σε όλη τη χώρα άρχισαν να επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών με τον χρόνο να πιέζει ασφυκτικά, καθώς πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ορίζει ότι οι αλλαγές στις αντικειμενικές τιμές θα πρέπει να γίνουν μέχρι τον Ιούνιο. 

Ωστόσο, όπως φαίνεται, το νέο σύστημα αυτόματης αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών υπολογίζεται ότι θα είναι έτοιμο τον Ιανουάριο του 2016. Οπότε μέχρι τότε η νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών εξετάζει μια οριζόντια μείωση της τάξης του 25%-30% στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων. 

Για την αναπροσαρμογή των τιμών, θα ληφθούν υπόψη τα στοιχεία που διαθέτει η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) για τις εμπορικές τιμές των ακινήτων, με στόχο την εξίσωση των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές. Σήμερα οι αντικειμενικές αξίες παραμένουν σε ύψη προ κρίσης, του 2007 και σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, είναι περίπου 15%-20% υψηλότερες κατά μέσο όρο σε σχέση με τις πραγματικές.  

Όσον αφορά στο νομοσχέδιο που θα προβλέπει την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, θα κατατεθεί στη Βουλή στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. 

Πηγή