Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

Σε νέα βάση τα προγράμματα voucher – Τι θα γίνει με όσα ήδη «τρέχουν» & με τα αποτελέσματα για το «29 έως 64 ετών»

Θα συνεχιστούν κανονικά όσα προγράμματα voucher έχουν ξεκινήσει από την προηγούμενη κυβέρνηση προκειμένου να μην προκληθεί πρόβλημα στη διαδικασία, αλλά και να μην χαθούν ευρωπαϊκά κονδύλια. Ωστόσο, τα νέα προγράμματα θα σχεδιαστούν με νέα φιλοσοφία η οποία θα δίνει μεγαλύτερη έμφαση στους καταρτιζόμενους και όχι στα ΚΕΚ, όπως τα προηγούμενα, ενώ είναι πιθανόν εφόσον ο Οργανισμός αναδιοργανωθεί άμεσα, να «τρέξουν» εξ ολοκλήρου μέσω ΟΑΕΔ. Αυτοί είναι οι σχεδιασμοί της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, αναφορικά με τα προγράμματα voucher.

Nα σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη τρία προγράμματα: 

– Για 12 άνεργους νέους  18 έως 24 ετών

- Για 30.000 άνεργους νέους 25 έως 29 ετών εκ των οποίων: 12.000 είναι απόφοιτοι ΑΕΙ/ΤΕΙ και 18.000 είναι απόφοιτοι δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

- Για 16.620 άνεργους, ηλικίας 29 έως 64 ετών κυρίως χαμηλών τυπικών προσόντων σε δεξιότητες, υπηρεσιών συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης σε κλάδους που αποτελούν αναπτυξιακές προτεραιότητες της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με το εγκεκριμένο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020. Για τη συγκεκριμένη πρόσκληση δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί τα αποτελέσματα ήταν αρχικά να ανακοινωθούν το Δεκέμβριο στη συνέχεια τον Ιανουάριο αλλά, θα υπάρξει και άλλη καθυστέρηση.

Να σημειωθεί ότι τόσο για το τελευταίο, όσο και για τα προηγούμενα προγράμματα voucher, οι καταρτιζόμενοι διαμαρτύρονται ότι η μερίδα του λέοντος των κονδυλίων πηγαίνει στα ΚΕΚ και όχι στους ίδιους. Συγκεκριμένα, όπως τονίζουν, είναι ενδεικτικό ότι για το πιο πρόσφατο πρόγραμμα στις ηλικίες 29 έως 64, η επιδότηση ανά κατραρτιζόμενο είναι 5.400€ στους παρόχους κατάρτισης (Κ.Ε.Κ.), και μόλις 1.600€  για τον ωφελούμενο.