Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

Πρώτη μελέτη του ΕΜΠ για το γεφύρι της Πλάκας

Την 1/2/2015, μετά από έντονες βροχοπτώσεις, κατέρρευσε μεγάλο μέρος του γεφυριού της Πλάκας, το οποίο αποτελεί ένα σημαντικό ιστορικό, πολιτιστικό και τεχνικό μνημείο. Η Πολυτεχνειακή κοινότητα, μοιράστηκε με όλους τους πολίτες της χώρας το αίσθημα απώλειας. Το Ε.Μ.Π. παραμένοντας πιστό στις παραδόσεις του για ενεργό δράση στα κοινωνικά και τεχνικά προβλήματα, έθεσε από την πρώτη στιγμή το δυναμικό του στην διάθεση των αρμόδιων φορέων, ώστε να επιτευχθεί το γενικό αίτημα της αναστήλωσης του γεφυριού. Πολύ περισσότερο, που ιδιαίτεροι δεσμοί συνδέουν το Ε.Μ.Π. με την Ήπειρο, πατρίδα των Ιδρυτών και μεγάλων Ευεργετών του. 

Στόχος είναι η αναστήλωση της γέφυρας όσο πιο κοντά στην αρχική μορφή και τρόπο κατασκευής της. Πρόκειται για ένα σύνθετο τεχνικό πρόβλημα, το οποίο απαιτεί την συμβολή και την συνεργασία πολλών επιστημονικών ειδικοτήτων, καθώς και εξειδικευμένων μελετητών. Το Ε.Μ.Π. θα αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητές του, προκειμένου να συμβάλει σε όλα τα στάδια μέχρι την ολοκλήρωση της αναστήλωσης του μνημείου. Με ενθουσιασμό και βαθειά αίσθηση ευθύνης θα συμβάλουμε, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας και συνεργαζόμενο με όλους τους αρμόδιους φορείς, για να τελεσφορήσει η προσπάθεια να «σηκωθεί» το γεφύρι, όπως του πρέπει και σύντομα στην θέση του. 

Στόχος της ιστοσελίδας αυτής είναι η διευκόλυνση και η ενθάρρυνση της συμμετοχής στις προσπάθειες για την αναστήλωση του εμβληματικού για την Ήπειρο, και όχι μόνο, Γεφυριού της Πλάκας. Η πλατιά συμμετοχή στην αναστήλωση έχει ιδιαίτερη σημασία, και ουσιαστικά και συμβολικά, αφού με τον τρόπο αυτόν η όλη υπόθεση γίνεται κτήμα της κοινωνίας. Επίσης, από την ιστοσελίδα αυτή θα διαχέονται συχνά- πυκνά τα αποτελέσματα από τις παράλληλες ομάδες που εργάζονται στο Ε.Μ.Π. για την αναστήλωση του Γεφυριού της Πλάκας.