Τρίτη 28 Απριλίου 2015

Παιδιά και Αθλητισμός: Επιλογές για όλες τις ηλικίες

Η άθληση συμβάλλει στη καλύτερη ποιότητα ζωής, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και προλαμβάνει την παχυσαρκία και πολλά νοσήματα. Επίσης, επιδρά θετικά στην προσωπικότητα του παιδιού, διδάσκοντας το αυτοπειθαρχία, σεβασμό και ομαδικότητα. Όμως, δεν αγαπάνε όλα τα παιδιά την άθληση και μερικά αρνούνται πεισματικά να δοκιμάσουν κάποιο σπορ. Παρόλα αυτά με τη δική σας ενθάρρυνση και υποστήριξη, υπάρχουν πολλές πιθανότητες το παιδί σας να δραστηριοποιηθεί. 

Καταρχήν πρέπει να σκεφτείτε κάποιες δραστηριότητες κατάλληλες για την ηλικία του παιδιού σας. Δείτε τι να επιλέξετε. 

Ηλικίες 2-5
Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας αρχίζουν να αναπτύσσουν πολλές βασικές κινήσεις, αλλά είναι πάρα πολύ μικρά για τα οργανωμένα αθλήματα. Σε αυτή την ηλικία, το ελεύθερο παιχνίδι είναι συνήθως καλύτερο. Δοκιμάστε το τρέξιμο, το κολύμπι και γενικά όσα παιχνίδια έχουν κίνηση. 

Ηλικίες 6 έως 9
Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, αρχίζουν και αναπτύσσουν αρκετές δεξιότητες και μπορούν να ασχοληθούν πιο ενεργά με ένα σπορ. Αρχίστε λοιπόν να το παροτρύνετε να κάνει οργανωμένες δραστηριότητες, όπως ποδόσφαιρο, μπάσκετ, τένις, πολεμικές τέχνες και άλλα τέτοιου είδους αθλήματα. Επίσης, μια καλή λύση είναι να το πάτε στο γυμναστήριο, διότι σε ηλικία 7 με 8 ετών μπορεί να κάνει και προπόνηση δύναμης. 

Ηλικίες 10 έως 12
Σε αυτή την ηλικία, τα παιδιά είναι αρκετά ώριμα και έχουν  την ικανότητα να κατανοούν όλες τις στρατηγικές ενός αθλήματος. Είναι λοιπόν έτοιμα, να επιλέξουν όποιο σπορ τους αρέσει και να κατασταλάξουν σε αυτό. 

Πριν επιτρέψετε στο παιδί σας να συμμετέχει σε ένα ομαδικό άθλημα, λάβετε υπόψη την ηλικία, την ωριμότητα, και το φυσικό μέγεθός του ή της. Σκεφτείτε αν το άθλημα που θα επιλέξει το παιδί σας είναι επιθετικό και αν ο ανταγωνισμός είναι κατάλληλος για την ηλικία του. Επειδή τα παιδιά εισέρχονται στην εφηβεία σε διαφορετικές ηλικίες, μπορεί να υπάρξουν δραματικές φυσικές διαφορές ανάμεσα σε παιδιά του ίδιου φύλου, ιδιαίτερα στα αγόρια. Αν λοιπόν, εκείνα που ανταγωνίζονται ενάντια σε άλλα, είναι σωματικά πιο ώριμα, ίσως το μικρό σας να βρίσκεται σε αυξημένο κίνδυνο τραυματισμού. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να συγκρίνετε τις επιλογές, να δείτε με πια δραστηριότητα θα ευχαριστηθεί το παιδί σας και να το ενθαρρύνετε να είναι πάντα ενεργό και όχι λάτρης της καθιστικής ζωής.