Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

Κόλπο: Κατεβάστε όλες τις αναζητήσεις σας στην Google σε ένα αρχείο

Ένα νέο εργαλείο που λάνσαρε η Google χωρίς πολλές τυμπανοκρουσίες επιτρέπει στο χρήστη να κατεβάσει και να δει όλους τους όρους αναζήτησης που έχει χρησιμοποιήσει ποτέ σε οποιαδήποτε συσκευή -αρκεί να έχει πραγματοποιήσει αυτές τις αναζητήσεις ενώ ήταν συνδεδεμένος σε Λογαριασμό Google.

Η διαδικασία είναι απλή, εξηγεί το Google Operating System, ένα ανεπίσημο ιστολόγιο που ασχολείται με θέματα της Google. Απλά επισκεφθείτε τη σελίδα Google Web History, συνδεθείτε στον λογαριασμό σας αν δεν είστε ήδη συνδεδεμένος, κάντε κλικ στο εικονίδιο του γραναζιού πάνω δεξιά και επιλέξτε Λήψη.

Το αρχείο ZIP που θα κατεβάσετε περιέχει επιμέρους αρχεία JSON, καθένα από τα οποία περιέχει το ιστορικό περιήγησης για συγκεκριμένες ημερομηνίες. Τα αρχεία JSON δεν προορίζονται για χρήση, μπορεί όμως να δει κανείς το περιεχόμενό τους ανοίγοντάς τα με το Notepad ή οποιοδήποτε άλλο πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου.

Αναζητήστε τον όρο query_text στα περιεχόμενα του αρχείου, και θα δείτε όλους τους όρους αναζήτησης που έχουν χρησιμοποιηθεί το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Όπως λέει η Google, «μπορείτε να κατεβάστε το ιστορικό αναζήτησης για να δείτε μια λίστα με τους όρους που έχετε αναζητήσει. Αυτό σας δίνει πρόσβαση στα δεδομένα σας όταν και όπου θέλετε».

Ποια είναι όμως η χρησιμότητα αυτού του εργαλείου; Η δυνατότητα λήψης του ιστορικού αναζητήσεων είναι ουσιαστικά τμήμα του Google Takeout, μιας υπηρεσίας που επιτρέπει στο χρήστη να μεταφέρει τα δεδομένα του από τη Google σε άλλες διαδικτυακές υπηρεσίες (για παράδειγμα να μεταφέρει τα email του από το Gmail σε άλλες υπηρεσίες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου).

Σε κάθε περίπτωση, η Google προειδοποιεί το χρήστη να μην κατεβάσει το ιστορικό του σε κοινόχρηστους υπολογιστές. «Το αρχείο σας περιέχει ευαίσθητα δεδομένα» τονίζει.