Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2015

Τέλος οι εκλογές, τώρα ζητούνται Επενδύσεις και Ανάπτυξη

Τελείωσαν και οι δεύτερες για φέτος εκλογές στη χώρα και το νέο πολιτικό σκηνικό από σήμερα καλείται να συγκροτήσει μία βιώσιμη Κυβέρνηση. Το διακύβευμα: να παραμείνει η χώρα στην Ευρωζώνη και να αποκτήσει ρευστότητα που θα της επιτρέψει να επιστρέψει και πάλι σε αναπτυξιακούς ρυθμούς το συντομότερο δυνατόν. 

Με δεδομένο το γεγονός πως τα κόμματα με Ευρωπαϊκό πρόσημο έχουν συντριπτική υπεροχή στην νέα Βουλή, είναι πιθανό να δούμε μία διαφορετική αντιμετώπιση των πραγμάτων αυτή τη φορά. 

Η χώρα χρειάζεται ένα όσο το δυνατόν πιο συμπαγές και δυνατό σχήμα για να αντιμετωπίσει τις δύσκολες ημέρες που έρχονται και που είναι εξαιρετικά επώδυνες.  

Για να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη είναι απαραίτητα δύο βασικά στοιχεία.

Πρώτον, η τήρηση του μνημονίου που όσο επώδυνο και αν είναι θα επιτρέψει στη χώρα να έχει πολιτική σταθερότητα και την απαραίτητη ρευστότητα για να μπορεί να χρηματοδοτεί την οικονομία της. Αυτό σε πρώτο και άμεσο επίπεδο.  

Το δεύτερο και ισχυρότερο στοιχείο είναι οι ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ. Από αυτό θα κριθεί αν τα επόμενα χρόνια η χώρα μας θα μπορέσει να καταπολεμήσει αποτελεσματικά την ανεργία, να φέρει φρέσκο χρήμα στην πραγματική οικονομία και να δώσει κάλεσμα και σε άλλους που θα ενδιαφερθούν για να επενδύσουν στην χώρα μας.  

Είμαστε στην εξαιρετικά δύσκολη θέση να πρέπει να παραχωρήσουμε λιμάνια, αεροδρόμια. Αυτό όμως αν το δει κάποιος από την αντίστροφη πλευρά θα παρατηρήσει πως αν οι επενδυτές λειτουργήσουν όπως η COSCO στο λιμάνι του Πειραιά και η Hochtief στο Αεροδρόμιο της Αθήνας, τότε μόνο κέρδη θα μπορέσουμε να μετρήσουμε.  

Είναι εξαιρετικά επείγον επίσης να ολοκληρωθούν τα έργα σε αυτοκινητόδρομους και σιδηρόδρομο. Όχι επειδή θα κερδίσουν οι "εργολάβοι" (ας σταματήσει αυτή η ανόητη πιπίλα) αλλά επειδή αυτές οι υποδομές θα βοηθήσουν στο να πάρει μπρος η ανάπτυξη στις αγροτικές περιοχές της χώρας.  

Φανταστείτε π.χ στο Αγρίνιο να λειτουργήσει η Ιόνια Οδός και να μπορούν τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα να φτάνουν εύκολα και γρήγορα σε αστικές περιοχές και να εξάγονται τάχιστα. Αυτό δυνητικά θα λειτουργήσει ελκυστικά και ευεργετικά ως προς την εγκατάσταση και λειτουργία συνεταιρισμών, βιοτεχνιών και γιατί όχι βιομηχανιών.  

Το σύμπλεγμα αυτοκινητόδρομων, σιδηρόδρομων, λιμανιών και αεροδρομίων, όταν λειτουργήσει ως ένα δίκτυο θα φέρει επανάσταση από τον πρωτογενή τομέα μέχρι βιομηχανίες και ενέργεια. Άρα λοιπόν το συμπέρασμα είναι πως οι υποδομές δεν φέρνουν από μόνες τους ανάπτυξη. Είναι η ΒΑΣΗ για την ανάπτυξη. Πάνω σε αυτές θα πρέπει να επιδιώξουμενα εκμεταλλευτούμε το βασικό πλεονέκτημα της χώρας που δεν είναι άλλο από την γεωπολιτική της θέση.  

Αυτό που χρειάζεται λοιπόν είναι να μην φοβηθούμε τον "κακό ιδιώτη" την "κακή επιχείρηση", ας σταματήσει αυτή η αυταπάτη. Δεν μπορεί το Δημόσιο πλέον να ζήσει την χώρα μας. Δεν είναι ούτε ωφέλιμο συνολικά ούτε ρεαλιστικό.  

Θέλουμε πολλές επενδύσεις, πολλούς νέους επιχειρηματίες, πολλές νέες θέσεις εργασίας και ένα κράτος που δεν θα είναι ο υπέρτατος τιμωρός τους, αλλά η εποπτική δύναμη που θα δίνει κίνητρα για περισσότερα, όχι για λιγότερα.  

Ας ευχηθούμε λοιπόν αυτή η νέα Κυβέρνηση που θα σχηματιστεί να είναι ανοιχτόμυαλη, φιλική και αποδοτική για το καλό όλων μας. Γιατί αν νομίζετε πως η προσωπική μας ευζωϊα δεν καθορίζεται από το γενικότερο πλαίσιο τότε απλά απατάσθαι. Αν πάει καλά η χώρα θα πάμε συνολικά καλά και εμείς. Άλλωστε αυτό δεν θέλουμε;  

Καλή Εβδομάδα σε όλους
21.9.2015
Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com