Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2015

Πήγαν από τα Φιλιατρά στην Πάτρα για να τρέξουν στο Run Greece και έφυγαν με κλήση


Με επιστολή του στο pelop.gr ο Παναγιώτης Μαγγανάς, Πτυχιούχος Μηχανολόγος Μηχανικός Τ.Ε.Ι. Πάτρας, κάτοικος Φιλιατρών Μεσσηνίας που είχε έρθει την περασμένη Κυριακή στην Πάτρα για να τρέξει στο Run Greeece, διαμαρτύρεται για το γεγονός ότι οι τοπικές αρχές, επέδειξαν "υπερβάλοντα ζήλο" στην επίδοση κλήσεων παράνομης στάθμευσης, με ιδιαίτερη προτίμηση μάλιστα στα παρανόμως σταθμευμένα οχήματα που είχαν πινακίδες εκτός Αχαϊας. Διαβάστε την επιστολή του:

"Την Κυριακή 11 Οκτωβρίου συμμετείχα στον αγώνα τρεξίματος 10 χλμ εντός της πόλης της Πάτρας, με την ονομασία run-greece. Τον αγώνα διοργάνωσε ο ΣΕΓΑΣ σε συνεργασία με την τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση Δυτ. Ελλάδας. Έγινε ωραίος αγώνας παρά την καταιγίδα που έριξε στην αρχή. Η διοργάνωση ήταν πολύ καλή και είχε μεγάλη συμμετοχή ερασιτεχνών αθλητών.

Πολλοί από τους συμμετέχοντες προσήλθαν από διαφορετικές περιοχές εκτός Πάτρας και Αχαΐας. Εγώ ξεκίνησα από τη Μεσσηνία και χρειάστηκε να διανύσω απόσταση περίπου 400 χλμ με το αυτοκίνητό μου. 

Στάθμευσα κοντά σχετικά στην αφετηρία, στις οδούς Όθωνος Αμαλίας και Γεροκωστοπούλου, δίπλα από ένα παρκόμετρο. Ο χώρος ήταν ελεγχόμενης στάθμευσης κάποτε, τώρα δεν ισχύει όπως μου είχαν πει - ίσως και λόγω Κυριακής- δεν είμαι σίγουρος, αλλά και χώρος στάθμευσης ταξί όπως αποδείχθηκε μετά.  

Μετά το πέρας του αγώνα διαπίστωσα ότι υπήρχε στο μπροστινό τζάμι βεβαίωση παράβασης από το τμήμα άμεσης δράσης Πατρών με πρόστιμο 80 ευρώ - γίνεται 40 ευρώ με πληρωμή εντός 10 ημερών. 

Ξεκαθαρίζω ότι θα πληρώσω το πρόστιμο, παρόλο που τα μη ενεργά παρκόμετρα και η σήμανση δημιουργούν σύγχυση στο τι ισχύει και τι δεν ισχύει, ειδικά στους επισκέπτες. Αναγνωρίζω το φταίξιμό μου. 

Έχω όμως μερικά ερωτήματα.

Γιατί και τα 10 περίπου οχήματα που πήραν κλήση είχαν πινακίδες εκτός Αχαΐας;

Γιατί δεν δόθηκαν άλλες κλήσεις και σε 'ντόπια' αυτοκίνητα, που κατέκλυσαν το χώρο αργότερα, όταν οι πρωινοί άρχισαν να φεύγουν;

Γιατί η άμεση δράση εξάντλησε όλη την αυστηρότητά της σε κάτι που δεν δημιουργούσε κυκλοφοριακό πρόβλημα; Η λεωφόρος έχει πολλές λωρίδες, δεν υπήρχαν ταξί στην αρχή τουλάχιστον, μετά ελάχιστα εξυπηρετούνταν παραπλεύρως χωρίς πρόβλημα, λόγω της κυριακάτικης μειωμένης κυκλοφορίας.

Γιατί την ώρα της διεξαγωγής ενός αθλητικού γεγονότος η άμεση δράση να μοιράζει κλήσεις στα αυτοκίνητα των αθλητών, παρά να τους καθοδηγεί;

Γιατί, εφόσον η διοργάνωση μιας τέτοιας εκδήλωσης εντός του αστικού ιστού, πιθανόν να είναι παράνομη από μόνη της, αφού εγκλωβίζει τους κατοίκους και παρακωλύει την κυκλοφορία, να μην δείχνεται κατανόηση σε μικρές παραβάσεις χωρίς ουσιώδη παρακώληση;

Η απάντηση μπορεί να είναι ότι κάποιος αστυνομικός έδειξε υπερβάλλοντα ζήλο ή ότι έτσι έπρεπε να γίνει. Ακόμα ότι κάποιος οδηγός ταξί κάλεσε την αστυνομία λόγω επαγγελματικού ενδιαφέροντος.

Οι κλήσεις δόθηκαν καθαρά για εισπρακτικούς λόγους. Τα χρήματα αποδίδονται στα ταμεία του Δ. Πατρέων. Προτιμάται βέβαια να μην επιβαρύνονται οι ντόπιοι οδηγοί αλλά οι διερχόμενοι. Δεν είναι μόνο στην Πάτρα που συμβαίνει αυτό. Κάποιος από τους διοργανωτές, μου είπε ότι πέρσι στα 'Παπαφλέσσεια' στην Καλαμάτα έγινε το ίδιο. Αυτό είναι ένα φαινόμενο που συναντάται στις ελληνικές πόλεις. Αυτοκίνητα με 'ξένες' πινακίδες να υπόκεινται σε αυστηρούς ελέγχους από την αστυνομία ή να βανδαλίζονται από κατοίκους π.χ. παλιότερα σε ποδοσφαιρικούς αγώνες. Άραγε γιατί χρειάζονται πινακίδες με διακριτικά γράμματα του κάθε Νομού;

Το σίγουρο είναι ότι αυτή η νοοτροπία πρέπει να αλλάξει. Ο κάθε Δήμος πρέπει να καταλάβει πως διαφημίζεται από τέτοιες εκδηλώσεις και όχι να δυσφημίζεται. Η αστυνομία να μην ενεργεί βάσει εντοπιότητας. Οι κάτοικοι να δείχνουν υπομονή και να αγκαλιάζουν τα αθλητικά γεγονότα γιατί κερδίζει η πόλη τους.

Ο αγώνας τρεξίματος ωφέλησε την Πάτρα τουριστικά. Πολλοί αθλητές έμειναν παραπάνω μέρες σε ξενοδοχεία ή σε γνωστούς τους. Πολλοί το συνδύασαν με επίσκεψη στα παιδιά τους που σπουδάζουν. Αρκετοί για να θυμηθούν τα φοιτητικά χρόνια που έζησαν εκεί και να διαπιστώσουν πόσο ακόμη καλύτερη πόλη γίνεται.

Άλλοι για να τη γνωρίσουν για πρώτη φορά.

Ελπίζω του χρόνου να συμμετάσχω πάλι στον αγώνα τρεξίματος της Πάτρας. Ίσως μέχρι τότε να είμαι καλύτερος οδηγός ή καλύτερος αθλητής να τερματίσω πιο γρήγορα. Μπορεί να γλυτώσω την κλήση."


Παναγιώτης Μαγγανάς
Πτυχιούχος Μηχανολόγος Μηχανικός
Τ.Ε.Ι. Πάτρας
κάτοικος Φιλιατρών Μεσσηνίας