Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015

Σεισμός στη Λευκάδα - Γιατί άντεξαν στα ρίχτερ κτίρια 150 ετών

Ο πεζόδρομος της Λευκάδας επιδεικνύει ορισμένα χαρακτηριστικά δείγματα του παραδοσιακού αντισεισμικού τρόπου κατασκευής των κτιρίων της: πέτρα στο ισόγειο, ξύλο στους ορόφους με εσωτερικό δεύτερο ξύλινο υποστύλωμα που προστατεύει το επάνω τμήμα ακόμη και αν ο κάτω όροφος υποστεί ζημιές.
Περισσότερες από δέκα ημέρες μετά το φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου στο Ιόνιο οι επιστήμονες εξακολουθούν να ασχολούνται με τη Λευκάδα.

Όχι, όμως, μόνο οι σεισμολόγοι. Στο επίκεντρο αρχιτεκτόνων και πολιτικών μηχανικών αναμένεται να τεθούν το επόμενο χρονικό διάστημα τα παραδοσιακά σπίτια της πόλης της Λευκάδας - κτίρια που χτίστηκαν στις αρχές του 19ου αιώνα με ένα ιδιαίτερο αντισεισμικό σύστημα που συναντάται σε ελάχιστες περιοχές του κόσμου.

Κατασκευές που μετρούν περισσότερα από 150 χρόνια ζωής βγήκαν αλώβητες από τον πρόσφατο σεισμό, άντεξαν την ισχυρή δόνηση του 2003 και επέζησαν μεγάλων σεισμικών γεγονότων στο παρελθόν, ενώ κτίρια ηλικίας μίας ή δύο δεκαετιών φέρουν εμφανή τα σημάδια των 6,4 Ρίχτερ που εκδηλώθηκαν στις 17 Νοεμβρίου.