Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να αφήσεις ένα παιδί μόνο στο σπίτι;

Ένα από τα ερωτήματα που βασανίζουν αρκετούς γονείς είναι και το πότε είναι η κατάλληλη ηλικία για να αφήσεις ένα παιδί μόνο στο σπίτι. 

Πολλοί γονείς πιστεύουν ότι ένα παιδί στην ηλικία των 6 ή των 8 είναι ικανό να μείνει μόνο του στο σπίτι καθώς είναι αρκετά μεγάλο και γνωρίζει τους κανόνες για το τι επιτρέπεται και τι όχι;

Ωστόσο αυτή τους η άποψη δεν είναι σωστή. Ουσιαστικά δεν υπάρχει συγκεκριμένη απάντηση στο παραπάνω ερώτημα καθώς «εξαρτάται» από πολλές παραμέτρους. 

Σίγουρα η ηλικία των 6 ή των 8 είναι μια απαγορευμένη ηλικία για να μένει ένα παιδί μόνο στο σπίτι. Επίσης κάποια παιδιά στην ηλικία των 10 ετών είναι ικανά να μείνουν μόνα ενώ κάποια άλλα δεν είναι έτοιμα ούτε αν φτάσουν τα 13 τους χρόνια. Επίσης είναι διαφορετικό να αφήνεις ένα παιδί μόνο τη νύχτα και διαφορετικό κατά τη διάρκεια της μέρας. 

Υπάρχουν δύο βασικά πράγματα που πρέπει να έχετε υπόψη πριν αφήσετε το παιδί σας μόνο στο σπίτι. 

1) Θέλει το παιδί σας να μείνει μόνο του σπίτι; 
Πολλά παιδιά δεν θέλουν να μείνουν μόνα στο σπίτι καθώς δεν νιώθουν ασφάλεια. Μην προσπαθήσετε να αφήσετε μόνο ένα παιδί αν δεν θέλει , ακόμη και είναι για μόνο δύο λεπτά για να κατεβείτε στην αποθήκη ή για να πεταχτείτε στο φούρνο της γειτονιάς σας. Προτιμήστε να το πάρετε μαζί σας ή να πείτε στη μητέρα σας ή τη φίλη σας γειτόνισσα να το προσέχει για λίγο. 

2) Είναι το παιδί σας αρκετά ώριμο για να μείνει μόνο του, ώστε να διαχειριστεί δύσκολες καταστάσεις αν χρειαστεί; 
Αυτό είναι ίσως και το πιο σημαντικό. Για να αφήσετε ένα παιδί μόνο στο σπίτι πρώτα θα πρέπει να σκεφτείτε αν είναι ικανό να χρησιμοποιήσει το τηλέφωνο σε περίπτωση ανάγκης για να καλέσει εσάς ή την αστυνομία. Επίσης αν μπορεί να κλειδώσει ή να ξεκλειδώσει τα παράθυρα και τις πόρτες, όπως και να χειριστεί σωστά μια τοστιέρα αν χρειαστεί να φάει ή τον φούρνο μικροκυμάτων για να ζεστάνει το φαγητό του. 

Πηγή