Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015

Σωματική άσκηση: Πόσο μειώνει τις πιθανότητες θανάτου λόγω καρδιοπάθειας

Όσο περισσότερο γυμνάζεται κανείς όταν είναι νέος, τόσο περισσότερο μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων στη μετέπειτα ζωή του. 

Επιστημονική ομάδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου «Τζονς Χοπκινς», στη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον Δρ Ζοαο Λιμα, έθεσε υπό ιατρική παρακολούθηση σχεδόν 5.000 νεαρούς ενήλικες και διαπίστωσε ότι εκείνοι με καλή καρδιακή και πνευμονική κατάσταση είχαν μικρότερο κίνδυνο καρδιακού νοσήματος και θανάτου μετέπειτα.

Συγκεκριμένα, η έρευνα διήρκεσε σχεδόν 27 χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων 273 άτομα απεβίωσαν και 193 εκδήλωσαν καρδιακά προβλήματα. Συνολικά, 73 θάνατοι σχετίζονταν με καρδιακά αίτια. 

Η φυσική κατάσταση των συμμετεχόντων σε νεαρή ηλικία, είχε αξιολογηθεί με δοκιμασία σε διάδρομο που περιλάμβανε έως και 92 λεπτά τρεξίματος, με βαθμιαία αύξηση της δυσκολίας.
Για κάθε επιπλέον λεπτό που οι συμμετέχοντες κατάφερναν να μείνουν στον διάδρομο, ο κίνδυνος θανάτου μειωνόταν κατά 15% και ως προς τον καρδιακό θάνατο κατά 12%. 

Μια ομάδα των συμμετεχόντων υποβλήθηκε και πάλι στη δοκιμασία επτά χρόνια μετά την έναρξη της μελέτης. Σ’ αυτή την ομάδα, για κάθε ένα λεπτό μείωσης της ικανότητα να μείνουν στο διάδρομο, ο κίνδυνος θανάτου αυξανόταν κατά 21% και ο καρδιακός θάνατος κατά 20%.

«Το συμπέρασμα είναι ότι θα πρέπει όλοι από νωρίς να φροντίζουμε την φυσική μας κατάσταση, καθώς φαίνεται να επηρεάζει την υγεία της καρδιάς μας μακροπρόθεσμα» σχολιάζει ο Δρ Λιμα. 

Τα στοιχεία δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο JAMA Internal Medicine. 

Πηγή