Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015

Πώς θα προφυλαχτείτε από το «σύνδρομο του χριστουγεννιάτικου δέντρου»

Το δέντρο είναι το «σήμα κατατεθέν» των Χριστουγέννων και προσδίδει σε κάθε σπίτι μια γιορτινή νότα. 

Αν και οι περισσότεροι απολαμβάνουν να βλέπουν τα αστραφτερά στολίδια και τα λαμπάκια που αναβοσβήνουν, ορισμένοι στη θέα του χριστουγεννιάτικου δέντρου βγάζουν... σπυράκια –κυριολεκτικά!

Το χριστουγεννιάτικο δέντρο ευθύνεται για αρκετά κρούσματα αλλεργικής ρινίτιδας και άλλων αλλεργιών, προειδοποιούν οι ειδικοί, λόγω διαφόρων μυκήτων που αναπτύσσονται επάνω στο φυτό. Το σύνολο των συμπτωμάτων έχει πάρει την ονομασία «σύνδρομο του χριστουγεννιάτικου δέντρου». 

Κάθε δέντρο που μεγαλώνει στη φύση αναπόφευκτα «κουβαλά» μικροοργανισμούς, όμως όταν το κόβουμε και το τοποθετούμε στο ζεστό περιβάλλον του σπιτιού μας ο ρυθμός ανάπτυξής τους αυξάνεται εκθετικά.

Στο φλοιό του δέντρου συσσωρεύεται γύρη από άλλα φυτά και λουλούδια, ενώ στον κορμό του συχνά αναπτύσσεται μούχλα. Η μούχλα απελευθερώνει τα λεγόμενα σπόρια, τα οποία προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις. Εάν μάλιστα το δέντρο έχει αποθηκευτεί για κάποιο διάστημα σε κλειστό χώρο πριν την πώλησή του, μπορεί να κουβαλά επίσης σκόνη. 

Ακόμη και τα ψεύτικα δέντρα, όμως, τα οποία έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλή τα τελευταία χρόνια, αφού αποτελούν μια πιο οικονομική λύση, μπορεί να πυροδοτήσουν το φτάρνισμα και άλλα συμπτώματα αλλεργίας. Μετά το τέλος των εορτών, αποθηκεύουμε το δέντρο σε κάποιο δωμάτιο ή στο πατάρι και μέχρι να έρθουν τα επόμενα Χριστούγεννα αναπόφευκτα μαζεύει σημαντική ποσότητα σκόνης.

Βέβαια, ένα αληθινό δέντρο είναι πιο πιθανό να προκαλέσει ενοχλήσεις –και μάλιστα πιο έντονες– σε σύγκριση με ένα ψεύτικο. 


Πώς θα προστατευθείτε από το «σύνδρομο του χριστουγεννιάτικου δέντρου» 

Πέραν της προφανούς –αλλά στενάχωρης– λύσης να μη στολίσετε δέντρο, δείτε τι μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε ή τουλάχιστον να περιορίσετε τα δυσάρεστα συμπτώματα.

- Βγάλτε το δέντρο σε εξωτερικό χώρο και βρέξτε το με άφθονο νερό, κατά προτίμηση με το λάστιχο, αφού το νερό στην περίπτωση αυτή εκτοξεύεται με μεγαλύτερη πίεση. Έτσι, θα απομακρυνθεί μεγάλο μέρος της μούχλας και της σκόνης.

- Καθυστερήστε όσο μπορείτε το στόλισμα του δέντρου για να περιορίσετε την έκθεση στα αλλεργιογόνα.

- Επενδύστε σε κάποια συσκευή καθαρισμού αέρα στο χώρο που θα βάλετε το δέντρο.

- Ψεκάστε το δέντρο με ένα διάλυμα νερού και χλωρίνης.