Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016

Λάβετε θέσεις!

10 λόγοι για να τρέξετε τον πρώτο σας αγώνα


Όλα για τη δόξα 
Για μερικούς μπορεί να ακούγεται αδιάφορο ενώ για άλλους άκρως δελεαστικό. Πιστέψτε μας όμως, το να δείτε το όνομά μας γραμμένο σε ένα χαρτί αποτελεσμάτων, δημοσιευμένο στο RUNNER ή σε κάποια ιστοσελίδα είναι κάτι την αξία του οποίου θα καταλάβετε πολύ αργότερα. Γι’ αυτό, ξεκινήστε από τον πρώτο σας κιόλας αγώνα, και συγκεντρώστε σε ένα αρχείο τα αποτελέσματα που αναφέρουν το όνομα σας, είτε έντυπα είτε ηλεκτρονικά, ώστε να μπορείτε να κάνετε εύκολα τις συγκρίσεις σας στο μέλλον αλλά να παρακολουθείτε και τη δρομική σας εξέλιξη. 

Αλλαγή οπτικής γωνίας
Ο αγώνας μπορεί να διασχίζει μέρη και δρόμους που έχετε πολλές φορές περάσει είτε πεζός είτε με αυτοκίνητο. Αν τρέξετε όμως σε αυτά έστω και μία φορά κατά τη διάρκεια του αγώνα θα αλλάξει σίγουρα ο τρόπος που θα βλέπετε τη συγκεκριμένη διαδρομή, ακόμα και αν είστε λιγότερο ρομαντικοί, καθώς θα σας θυμίζει κάθε φορά την προσπάθεια που καταβάλατε. 

Τερματίσαμεν!
Η συμμετοχή σε έναν αγώνα έχει τη μεγαλύτερη αξία, που μπορεί να συναγωνιστεί μόνο η χαρά του τερματισμού όσο εύκολος ή επίπονος και αν ήταν. Γιατί είτε τρέξατε καλά και βιάζεστε να τερματίσετε για να μάθετε το αποτέλεσμα ή κουραστήκατε ιδιαίτερα και βλέπετε την αψίδα του τερματισμού σαν όαση οπότε θα τελειώσουν και τα «βάσανά» σας. Από όποια πλευρά και αν το δείτε ο τερματισμός προκαλεί ποικίλα και έντονα συναισθήματα που σίγουρα δεν μπορούν να περιγραφούν ούτε σε ολόκληρο τεύχος. 

Μια δοκιμή θα σας πείσει
Σίγουρα υπάρχει το ενδεχόμενο αν δεν σας αρέσει να μην θέλετε να το επαναλάβετε. Αν κρίνουμε, όμως, από την πλειοψηφία των δρομέων μετά τη συμμετοχή τους στον πρώτο τους αγώνα, και καλά πέρασαν και βιάζονταν να το επαναλάβουν σύντομα. Αν δεν το δοκιμάσετε και εσείς τότε σίγουρα δεν θα μάθετε ποτέ σε ποιά από τις δύο αυτές κατηγορίες ανήκετε. 

Ενδιαφέρουσες φιλίες
Ένας αγώνας δρόμου είναι πάντα μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για κοινωνική συνεύρεση. Ξεκινώντας τη γνωριμία με τους ανθρώπους του χώρου θα εκπλαγείτε όταν ανακαλύψετε με πόσους από αυτούς, ακόμα και αν είναι αρκετά διαφορετικοί από εσάς, μοιράζεστε τα ίδια ενδιαφέροντα. 

Δέκτες της γνώσης
Δεν είναι ανάγκη να γνωρίσετε όλους τους δρομείς για να μάθετε κάτι από αυτούς. Παρατηρείστε τις συνήθειές τους πριν τον αγώνα, στο ζέσταμα αλλά και μετά τον τερματισμό τους, χωρίς βέβαια να αποσυντονίζεστε από το δικό σας πρόγραμμα και σίγουρα θα δείτε και θα μάθετε καινούρια πράγματα που θα σας κάνουν καλύτερους όταν τα εφαρμόσετε. Σίγουρα όμως μείνετε μακριά από αντιγραφές κακών συνηθειών και συμπεριφοράς. 

Η συμμετοχή μετράει
Μπορεί θεωρητικά στον αγώνα να είναι όλοι αντίπαλοι, στην πράξη όμως δεν είναι έτσι. Όλοι οι δρομείς είναι πάνω απ’ όλα μία μεγάλη παρέα ενώ μεγαλύτερη σημασία δεν έχει η νίκη αλλά η συμμετοχή. Σκεφτείτε ακόμα ότι με το να πάρετε μέρος σε έναν αγώνα μπορεί να εμπνεύσετε κι εσείς με τη σειρά σας κάποιον εκκολαπτόμενο δρομέα. 

Οι αναμνήσεις έρχονται για να μείνουν
Σίγουρα δεν είναι το απόλυτο κίνητρο όμως δεν παύει να έχει τη δική του αξία καθώς πλέον στους περισσότερους αγώνες δίνονται αρκετά αναμνηστικά, είτε κληρώνονται κάποια δώρα άλλα μικρής ή και μεγαλύτερης αξίας. Η συλλογή αυτών των αντικειμένων έχει διπλό σκοπό. Πρώτα απ’ όλα δείτε το σαν μία προσωπική επιβράβευση για τις ώρες που διαθέσατε και δεύτερον σαν αντικείμενα που θα σας θυμίζουν στο μέλλον τα όσα ζήσατε στον συγκεκριμένο αγώνα. 

Δοκιμάστε τις αντοχές σας
Ο αγώνας είναι πάντα πιο απαιτητικός, όχι γιατί δέχεστε οποιονδήποτε εξαναγκασμό από κάποιον εξωτερικό παράγοντα. Ο μόνος σας αντίπαλος είναι ο εαυτός σας και φυσικά ο εγωισμός που σας ωθεί σε όλο και μεγαλύτερη προσπάθεια για όσο το δυνατόν καλύτερο αποτέλεσμα. Αν και κάτι τέτοιο μπορεί αρχικά να σας κουράσει μόλις συνειδητοποιήσετε αυτό που έχετε πετύχει θα είστε περήφανος για τον εαυτό σας. Σωματική κούραση εναντίον ψυχικής ανάτασης, λοιπόν, σημειώσατε 2. 

Ανακαλύπτοντας τη δρομική σας πλευρά
Στις έντονες καταστάσεις εκδηλώνονται πτυχές του εαυτού μας που μπορεί να παραμένουν καλά κρυμμένες στην καθημερινότητά μας. Μην εκπλαγείτε λοιπόν αν σε έναν αγώνα δείτε τον εαυτό σας να ξεπερνά τα όριά του και να δείχνει πείσμα και θάρρος που δεν έχετε ξανανιώσει.

Πηγή