Τετάρτη 4 Μαΐου 2016

Έξι λόγοι για να βουτήξεις στην πισίνα!

Για να τελειοποιήσεις το σώμα σου, αλλά και τη φυσική σου κατάσταση πρέπει να κάνεις και μπόλικη αερόβια άσκηση. Αλλά μόνο το τρέξιμο δεν επαρκεί. Η κολύμβηση είναι μια καλή λύση και δες το γιατί: 

1. Ανεβάζει τη φυσική κατάσταση
Η κολύμβηση γυμνάζει όλο το σώμα, την καρδιά, τους πνεύμονες και τους μυς με την ελάχιστη καταπόνηση των συνδέσμων και των αρθρώσεων. Ενδείκνυται για αύξηση της φυσικής σας κατάστασης, αλλά ίσως δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για να διώξετε τα περιττά κιλά. 

2. Δουλεύεις όλο το σώμα
Δουλεύουν όλοι οι μύες του σώματος. Το κολύμπι μπορεί να βελτιώσει την γενική δύναμη ενός ατόμου, την καρδιαγγειακή λειτουργία και την αντοχή. Βέβαια σε αντίθεση με ό,τι παλαιότερα λεγόταν, δεν βοηθά την οστική πυκνότητα (οι ασκήσεις με βάρη ωφελούν περισσότερο την οστεοπόρωση), αλλά βοηθά σε όλες τις άλλες παθήσεις. 

3. Δεν σε καταπονεί
Σε σχέση με τις υπόλοιπες αερόβιες μορφές αθλητισμού, η κολύμβηση έχει το μεγάλο πλεονέκτημα πως δεν καταπονεί καθόλου το σκελετικό σύστημα του οργανισμού. Το μυστικό κρύβεται στην άνωση του νερού, που ωθεί το σώμα προς τα πάνω. Με αυτό το τρόπο, το βάρος μας μειώνεται σε πολύ μεγάλο ποσοστό. Αυτό σημαίνει πως η πισίνα είναι το ιδανικό μέρος για να καταπολεμηθεί η δυσκαμψία των μυών αλλά και οι πόνοι στις αρθρώσεις, αφού το νερό από μόνο του μας βοηθά να γυμναστούμε. Με λίγα λόγια, η κολύμβηση μπορεί να «τεντώσει» και να γυμνάσει τους μύες, αλλά και να χαλαρώσει τους αρθριτικούς πόνους ταυτόχρονα. 

4. Σου δίνει μυϊκή δύναμη και τόνωση
Σε σύγκριση με άλλες ασκήσεις εκγύμνασης, η κολύμβηση προσφέρει στον οργανισμό παραπάνω μυική δύναμη αλλά και μυική τόνωση. Αυτό εξηγείται πολύ απλά από το γεγονός ότι το νερό είναι δώδεκα φορές πιο πυκνό από τον αέρα. Ετσι, ο οργανισμός συνηθίζει σε πιο απαιτητικούς ρυθμούς και πέρα από το ότι γυμνάζεται εντονότερα, ασφαλίζεται από τους μικροτραυματισμούς που υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσε να πάθει. 

5. Γίνεσαι ελαστικός
Πολλές φορές παρατηρούμε γυμνασμένους ανθρώπους να έχουν χάσει κάθε στοιχείο ελαστικότητας πάνω τους. Ειδικά οι ασκήσεις με βάρη, παρόλο που ενισχύουν σημαντικά τη μυική δύναμη, κατά κάποιο τρόπο «πετρώνουν» το σώμα. Αντίθετα, η κολύμβηση βοηθά τις αρθρώσεις να χαλαρώσουν και με αυτό το τρόπο κάνει πιο ελαστικό το σώμα. Το τέντωμα των μυών είναι επίσης πολύ σημαντικό και επηρεάζει θετικά την ευελιξία. 

6. Χάνεις κιλά, όχι μυϊκό όγκο
Η κολύμβηση θεωρείται ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για την απώλεια βάρους, αλλά και για τον έλεγχο αυτού. Βέβαια, οι θερμίδες που καίγονται κατά τη διάρκεια της εξάσκησης είναι ανάλογες με την ένταση που κολυμπάμε. Σε σχέση όμως με άλλες αερόβιες ασκήσεις, το κολύμπι είναι ιδανικό για την απώλεια βάρους, καθώς καίει πολύ μεγαλύτερο ποσοστό θερμίδων.

Πηγή