Δευτέρα 25 Ιουλίου 2016

«Στην πυρά» "Καλλικράτης", Δήμος Τριφυλίας και Κωνσταντινέας για την κατάργηση του Α.Τ. Φιλιατρών


«Στην πυρά» έριξαν τον "Καλλικράτη", τον Δήμο Τριφυλίας, τον βουλευτή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρο Κωνσταντινέα, την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις και τους πολιτικούς της Μεσσηνίας, προχθές το βράδυ στα Φιλιατρά, σε συνάντηση – σύσκεψη για το προωθούμενο «λουκέτο» στο Αστυνομικό Τμήμα Φιλιατρών. Μετά την πυρά, τους αφορισμούς και τα αναθέματα, συναποφάσισαν, στη σύσκεψη από την οποία, ωστόσο, απουσίαζαν οι κάτοικοι της περιοχής -παρόντες ήταν λιγοστοί εκπρόσωποι φορέων- να επισκεφθεί  Συντονιστική Επιτροπή τον αρμόδιο υπουργό, να διοργανώσουν συλλαλητήριο, να ανεβάσουν πανό, να πετάξουν φέιγ βολάν και να διαμαρτυρηθούν για να μην κλείσει το Α.Τ. Φιλιατρών.

Στη συνάντηση – σύσκεψη, την οποία συγκάλεσε η Συντονιστική την οποία απαρτίζουν όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι της Δ.Ε. Φιλιατρών και το τοπικό συμβούλιο της Δ.Κ. Φιλιατρών, αν και είχαν προσκληθεί ο Μητροπολίτης Τριφυλίας και Ολυμπίας και οι πέντε βουλευτές Μεσσηνίας, παρών ήταν μόνο ο βουλευτής της Χ.Α., Δημήτρης Κουκούτσης. Ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου της Δ.Κ. Φιλιατρών, Χαράλαμπος Καναλουπίτης, σημείωσε πως, «η συνάντηση γίνεται  επειδή μετά από τόσες διαμαρτυρίες, δυστυχώς, δεν ακουστήκαμε πουθενά και εξακολουθούν να θέλουν να κλείσουν το Τμήμα στην πόλη…».

Παίρνοντας το λόγο, ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας σημείωσε πως, «από την προηγούμενη φορά που είχαμε συναντηθεί εδώ και είχαμε δηλώσει, με όλη τη θέληση της ψυχής μας, τη βούλησή μας να μη βάλουνε χέρι στα τμήματα τα αστυνομικά που υπάρχουνε στον Δήμο Τριφυλίας, μιας και όλα τα τεκμήρια και τα στοιχεία ζωής που υπάρχουν μες στις κοινωνίες αυτές επιβάλλουν μια αυξημένη αστυνόμευση και ουσιαστικά είχαμε ταυτίσει την κάθοδο της σημαίας της αστυνομίας απ’ τα Α.Τ. των Φιλιατρών και του Κοπανακίου, αλλά και από οποιαδήποτε άλλη πόλη του Δήμου Τριφυλίας, σαν μια έκπτωση στο αίσθημα ασφάλειας που έχουν και που απαιτούν οι πολίτες, όπως και η αποχώρηση της αστυνομίας από τις πόλεις φέρνει ένα έλλειμμα ασφάλειας» και ανέφερε πως το Δ.Σ. Τριφυλίας έχει πάρει αποφάσεις,  έχει εκδώσει ψηφίσματα και έχει πάρει θέσεις τις οποίες έχει κάνει γνωστές. «Στη γιορτή του Αγίου Πνεύματος στην Κυπαρισσία, προκαλέσαμε το βουλευτή της κυβερνώσας παράταξης να κάνει δήλωση για τα Α.Τ. και εκεί γνωρίζετε όλοι τι δήλωσε ο κ. Κωνσταντινέας…», σημείωσε ο κ. Κατσίβελας και τόνισε πως, «πιστεύω ότι είμαστε στο σημείο μηδέν. Οφείλουμε και πρέπει να κινητοποιήσουμε την κοινωνία γιατί άλλος τρόπος δεν ακούγεται…». Επίσης, αναφέρθηκε στο έγγραφο που πήγε στον Δήμο Τριφυλίας για τον «Αστυνόμο της Πόλης», ο οποίος θα υπάρχει σε ένα χώρο στο Δημοτικό Κατάστημα για κάποιες υπηρεσίες και καταληκτικά επανέλαβε ότι η κοινωνία πρέπει να αντιδράσει περισσότερο.

Ο βουλευτής Μεσσηνίας της Χ.Α., Δημήτρης Κουκούτσης, ενημέρωσε πως η ενίσχυση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μεσσηνίας με προσωπικό έγινε μόνο για τους θερινούς μήνες, όπως του έχει απαντήσει σε ερώτησή του στη Βουλή ο υπουργός. Ο ίδιος τόνισε την μηδαμινή παρουσία Φιλιατρινών στη συζήτηση κάτι που χαρακτήρισε «απογοητευτικό» και συμπλήρωσε πως «μιλούν όλοι για μεγάλο αριθμό αλλογενών οι οποίοι βρίσκονται στα Φιλιατρά. Αυτοί είναι εδώ γιατί έχουν μεροκάματο. Συγχωρέστε με! Βρίσκουν μεροκάματο και καλά κάνουν. Μιλώ πάντα για την ανθρώπινη ιδιότητα, αλλά από κει κι έπειτα, για να βρίσκουν μεροκάματο κάποιοι το δίνουν. Κι από τη στιγμή που το δίνουν, είναι αναμενόμενο ο πληθυσμός ν’ ανεβαίνει. Και ως εκ τούτου υπάρχουν και τα παρελκόμενα. Το ζήτημα είναι το εξής. Αστυνόμευση έτσι της υπαίθρου δε γίνεται. Πόσο μάλλον σε μια πόλη όπως είναι τα Φιλιατρά. Από δω και πέρα ας μάθουμε να διεκδικούμε κάποια πράγματα που μας ανήκουν. Και θα ήθελα, καλά το είπε ο κ. δήμαρχος, να βρεθούμε όλοι εδώ να διεκδικήσουμε το Α.Τ. Φιλιατρών χωρίς κομματικές σημαίες, χωρίς τίποτα. Γιατί έτσι πρέπει να κάνουμε…». 

Ο αντιδήμαρχος Δ.Ε. Φιλιατρών, Βασίλης Παπαθεοδοσίου, μίλησε για οργή που υπάρχει στην πόλη και σημείωσε πως, «Κουράστηκε η κοινή γνώμη να κυνηγάει χίμαιρες. Είναι τέτοια η απογοήτευση του κόσμου που εμείς έχουμε σηκώσει τα χέρια ψηλά. Μια καλή είδηση θέλει ν’ ακούσει ο Φιλιατρινός και να ανασάνει. Γιατί μην ξεχνάτε, ο Φιλιατρινός παράγει και παράγει χρήμα και πληρώνει ΦΠΑ». Ο ίδιος αναφέρθηκε στους εργάτες που χρειάζονται για την παραγωγή και διερωτήθηκε «Ποια μυαλά, ποιοι φωστήρες σχεδίασαν την κατάργηση του Α.Τ.;», ενώ επεσήμανε ότι αυτό είναι αδικία και υπάρχει και παρασκήνιο. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί σε «Καλλικρατική παραφωνία», αναφέροντας πόσες υπηρεσίες διαχρονικά έχουν φύγει ή δεν έγιναν καθόλου στα Φιλιατρά και έγιναν ή πήγαν στην Κυπαρισσία! Ο ίδιος, αρχικά, ανέφερε πως, οι βουλευτές, Γιώτα Κοζομπόλη και Πέτρος Κωνσταντινέας, έστειλαν επιστολή σημειώνοντας πως δεν κατέστη δυνατό να παρευρεθούν λόγω επείγοντος νομοθετικού έργου και στην οποία αναφέρονταν συνοπτικά στο θέμα της συνάντησης, τονίζοντας ότι ενισχύθηκε η αστυνομική δύναμη της Μεσσηνίας με προσωπικό. 

Ο δημοτικός σύμβουλος της Συμπολίτευσης, Δημήτρης Σαρμαντζής, αναφέρθηκε στην αντίδραση μετά την παρουσίαση του σχεδίου με τις συγχωνεύσεις Α.Τ. που έγινε στην Τρίπολη και έκανε λόγο για «έλλειμμα πολιτικής εκπροσώπησης στο νομό» τονίζοντας ότι, «Πρέπει να μείνουμε σταθεροί κι ανυποχώρητοι στο ότι θέλουμε το Α.Τ. Φιλιατρών ενεργό και στελεχωμένο», ενώ συνεχίζοντας άφησε μομφές για τον Καλλικράτη, μίλησε για τους αλλοδαπούς και έλλειμμα ασφάλειας που υπάρχει ήδη στα Φιλιατρά και έκανε λόγο για «αδηφάγο νοοτροπία, της μίας πόλης στη Δυτική Μεσσηνία. Την ξέρουμε την πόλη. Τα Φιλιατρά το υπέστησαν αυτό και οι Γαργαλιάνοι το υπέστησαν  το ίδιο». 

Ο δημοτικός σύμβουλος της Αντιπολίτευσης, Γιώργος Ασημακόπουλος, τόνισε πως, «είναι υποχρέωσή μας να παραδώσουμε μία καλύτερη πόλη στα παιδιά μας» και αφού ανέφερε πως υπάρχουν αποσπασμένοι αστυνομικοί από το Α.Τ. Φιλιατρών, σημείωσε ότι, η «Ενότητα Φιλιατρών συνεχίζει να είναι η μεγαλύτερη του Δήμου Τριφυλίας και έχει πάνω από 3.000 μετανάστες, νόμιμους ή παράνομους». Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτησή του, λέγοντας ότι, «Έπρεπε να ήταν εδώ ο κ. Κωνσταντινέας, να μας έδινε ξεκάθαρες απαντήσεις και μια μεγάλη απάντηση,  επειδή σε κύκλους του λέει ότι ο δήμαρχος Τριφυλίας είχε συναινέσει στο κλείσιμο του Α.Τ. Φιλιατρών και ότι ήθελε να κρατήσει το δικό του τμήμα (σ.σ. Γαργαλιάνων). Αυτά τα έλεγε ο κ. Κωνσταντινέας σε κύκλους του…». Στο σημείο εκείνο παρενέβη ο κ. Κατσίβελας  λέγοντας πως, «Δηλαδή, ό,τι δηλώνει ο κ. Κωνσταντινέας είναι θέμα για να το κουβεντιάσουμε εδώ;» με τον κ. Ασημακόπουλο να απαντά πως «εγώ είπα τι είπε ο ίδιος» και τον κ. Κατσίβελα να ανταπαντά ότι, «όταν εγώ δηλώνω δημόσια ποια είναι η θέση της δημοτικής Αρχής, δεν είναι πράγμα αυτό» και τον κ. Ασημακόπουλο να του λέει, «είπα τι είπε ο ίδιος, δεν κάνουμε αντιπολίτευση…».

Ο δήμαρχος Τριφυλίας, σε παρέμβασή του, τόνισε πως, «αυτό το οποίο που πρέπει να δούμε είναι ότι η αντίληψη του “Καλλικράτη” δεν έχει εφαρμογή σ’ ένα Δήμο ο οποίος έχει δημιουργηθεί παρά φύση. Αντιλήψεις ότι για κάθε Καλλικρατικό δήμο, μία δομή, είναι κάτι που για καμία υπηρεσία του Δημοσίου αυτός ο Δήμος δε μπορεί να τη δεχτεί…». Ο πρώην δήμαρχος Τριφυλίας, Κώστας Κόλλιας, σημείωσε ότι, «το παραμύθι των δύο άκρων ή της μιας δομής σε κάθε δήμο πρέπει να το αντιμετωπίσουμε ακριβώς σαν παραμύθι και με πραγματικά περιστατικά… Τα επιχειρήματα υπάρχουν, καταγράφονται, εκείνο που μένει είναι ο τρόπος της αντίδρασης κι αν θεωρήσουμε ότι σήμερα εδώ είναι σύναξη εκπροσώπων, θα πρέπει άμεσα να πάψει να είναι σύναξη εκπροσώπων και να γίνει σύναξη λαού και όλη η οργή που εκδηλώνεται στα τραπεζάκια της πλατείας και στα καφενεία να μπορέσει να εκφραστεί…». 

Ο πρώην δήμαρχος Φιλιατρών, Άλκης Ξύγκας, έδειξε το γνωστό αντικαλλικράτειο μένος του και αναφέρθηκε σε μόρφωμα που λέγεται Δήμος Τριφυλίας και τόνισε ότι δικαίωμα στην ασφάλεια έχουν όλοι, ενώ μίλησε για εμπαιγμό που δεν ήταν παρόντες οι βουλευτές και ιδίως ο κ. Κωνσταντινέας και ευχαρίστησε το βουλευτή της Χ.Α. που ήταν παρών. Ο ίδιος σημείωσε ότι «εάν κλείσει το Α.Τ. θα γίνει άντρο παραμονής παρανόμων» και ρώτησε τον κ. Κατσίβελα εάν έχει τη διαβεβαίωση ότι το Α.Τ. Γαργαλιάνων θα παραμείνει, τονίζοντας πως, «Πρέπει να είμαστε μια γροθιά όλοι! Να σηκώσουμε τα τηλέφωνά μας, τα στυλό μας, τα πληκτρολόγιά μας οι νεώτεροι και να τους ξεσκίσουμε. Να μην τολμάει να πατήσει άνθρωπος στα Φιλιατρά ο οποίος θα συναινεί, θα συμμετέχει και θα είναι υπεύθυνος για το οποιοδήποτε κλείσιμο είτε Α.Τ. είτε Υποθηκοφυλακείου είτε Κ.Υ. είτε οτιδήποτε. Θα πρέπει ν’ αρχίσουν κάποιοι να μας φοβούνται!».

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου, Γιώργος Αλεξανδρόπουλος αναφέρθηκε στις επιστολές που έχουν στείλει στο υπουργείο και τα επιχειρήματά τους για να παραμείνει ανοιχτό το Α.Τ. και σημείωσε πως τα Φιλιατρά σε τζίρο αγροτικής παραγωγής ξεπερνούν τα 100 εκ. ευρώ. 

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, Κώστας Σαρματζής,  είπε ότι έπρεπε να ήταν παρόντες οι βουλευτές και τουλάχιστον ο κ. Κωνσταντινέας, ενώ σημείωσε πως δεν έγινε καμία διαβούλευση και αν γινόταν διαβούλευση θα μάθαιναν για τις ιδιαιτερότητες. Θύμισε ότι στην προηγούμενη συνάντηση ο ίδιος είχε αναφερθεί στην πολιτική της τσίχλας και των δύο άκρων και τόνισε ότι προσπαθούν να διορθώσουν κάτι χωρίς να κοιτάνε τη γενεσιουργό αιτία. «Δε γίνεται να τα διορθώσουμε, ρε παιδιά, άμα δεν κοιτάξουμε τη γενεσιουργό. Η γενεσιουργός είναι ότι υπάρχει έκτρωμα δήμου. Το οποίο γεννά τα προβλήματα και θα συνεχιστεί… Είναι προφανές ότι πρέπει να τεθεί το θέμα του Δήμου…
Πρέπει να τεθεί θέμα δήμου, δε γίνεται αν δεν τεθεί θέμα Δήμου. Είναι ευκαιρία. Ή θα μας αντιμετωπίζουν με ιδιαιτερότητα Δήμου – που δε νομίζω ότι θα γίνει – ή πρέπει να τεθεί θέμα δήμου».

Αιχμηρός κατά παντός υπευθύνου, συμπεριλαμβανομένης και της δημοτικής Αρχής και των ίδιων των Φιλιατρινών, ήταν στην τοποθέτησή του, ο δημοτικός σύμβουλος της Συμπολίτευσης, Τάσος Πούλος ο οποίος τόνισε με έμφαση «Μήπως πρέπει να ψάξουμε κι αλλού; Δηλαδή, πρέπει να σκεφτούμε, πώς οφείλεται αυτό και σ’ εμάς; Θέλεις λέγεται αδράνεια, θέλεις λέγεται υπερηφάνεια, διότι εδώ έχουμε καταντήσει σε κάποια πράγματα που έχουμε αλλάξει και την αριθμητική…  Να κρύψουμε ότι τα Φιλιατρά δέχονται σκαμπίλια από παντού; Κι όχι μόνο από πάνω. Έχω γίνει κακός, αλλά είναι γεγονός ότι η αντιμετώπιση των Φιλιατρών, όποια κι αν είναι τα Φιλιατρά, είναι υποδεέστερη δυστυχώς απ’ το δήμο Αυλώνος, για να μην πω από κάποια χωριά. Αυτό το λέω κατηγορηματικά, όπως κατηγορηματικά λέω ότι δεν είναι καλό να αποδίδουμε ευθύνες σ’ ένα βουλευτή! Που δεν τον ξέρω και δε μ’ ενδιαφέρει! Μήπως, όμως, έχουμε ευθύνες κι εμείς; Μήπως αυτός είναι ο κομπάρσος κι εμείς είμαστε οι πρωταγωνιστές; Λέω!».
 
Του Ηλία Γιαννόπουλου – Εφημερίδα «Θάρρος»