Πέμπτη 7 Ιουλίου 2016

Σύγχρονο κινηματογράφο αποκτούν τα Φιλιατρά


Ένα σύγχρονο κινηματογράφο με δύο αίθουσες αποκτούν τα Φιλιατρά. Στη θερινή αίθουσα οι προβολές ξεκινούν την ερχόμενη Δευτέρα. Η χειμερινή θα ξεκινήσει την λειτουργία της τον Οκτώβριο. 

Ο κινηματογράφος "Cinelux" γίνεται πραγματικότητα χάρις στην απόφαση του Φώτη Γεωργόπουλου, ενός νέου ανθρώπου που αποφάσισε να επενδύσει στον τόπο καταγωγής του. Ενός ανθρώπου που θα λέγαμε ότι έχει τον κινηματογράφο στο αίμα του, καθώς η οικογένειά του δραστηριοποιείται στο χώρο αυτό για περισσότερα από 60 χρόνια και είναι ιδιοκτήτες κινηματογράφων σε Αθήνα και Σαντορίνη. 

Όπως σημειώνει, στόχος του είναι το κοινό της Τριφυλίας να βρει μια άλλη διέξοδο πολιτισμού σε ένα χώρο εξοπλισμένο με σύγχρονες τεχνολογίες σε θέματα εικόνας, ήχου και υποδομών, με ταινίες πρώτης προβολής, όπου παράλληλα θα μπορούν να πραγματοποιούνται και άλλες εκδηλώσεις μουσικής και θεάτρου. 

Συναντήσαμε τον Φώτη Γεωργόπουλο, ιδιοκτήτη του κινηματογράφου "Cinelux" στα Φιλιατρά, στην οδό Δεκατεσσάρων, που ετοιμάζονται οι αίθουσες. Yπάρχει πραγματικός οργασμός εργασιών για να είναι όλα έτοιμα μέχρι τη Δευτέρα. 

Μας μίλησε για την επένδυση αυτή σημειώνοντας: «Ξεκινήσαμε να κάνουμε την επένδυση αυτή στα Φιλιατρά γνωρίζοντας την ανάγκη του κοινού της Τριφυλίας για μια  διέξοδο πολιτισμού σε υψηλή ποιότητα. Ο κινηματογράφος -ειδικά τις μέρες της κρίσης- προσφέρεται για διασκέδαση δεδομένου ότι αφήνεται ο κόσμος ένα δίωρο χωρίς κινητά, χωρίς διαφημίσεις, χωρίς ειδήσεις, χωρίς τίποτα, να ταξιδέψει μέσω των ταινιών και γενικότερα μέσω της Έβδομης Τέχνης. 

Εμείς δραστηριοποιούμαστε (η οικογένειά μου) στο χώρο του κινηματογράφου πάνω από 60 χρόνια, έχοντας ένα κινηματογράφο στην Αθήνα και έναν στην Σαντορίνη. Πάντα όνειρό μας ήταν να κάνουμε ένα κινηματογράφο στον τόπο που καταγόμαστε, στην ευρύτερη περιοχή της Τριφυλίας. Βρήκαμε αυτό το χώρο, εδώ στα Φιλιατρά, που συμπτωματικά ήταν και παλιός κινηματογράφος πολλά χρόνια πριν, και με την κατάλληλη διαμόρφωση θα είναι ένας κινηματογράφος ο οποίος θα ικανοποιεί και τους πιο απαιτητικούς θεατές, δεδομένου ότι θα έχει τα καλύτερα συστήματα ήχου, εικόνας, καθισμάτων, ηχοαπορρόφησης, όσον αφορά για το χειμερινό κινηματογράφο που θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο, αλλά και για το θερινό κινηματογράφο θα είναι ένας χώρος γεμάτος πράσινο που θα έχει τη δροσιά του καλοκαιρινού κινηματογράφου και παρέα με ωραίους μεζέδες και δροσερή μπίρα οι θεατές θα απολαμβάνουν σε ψηφιακή προβολή τις καλύτερες ταινίες σε πρώτη προβολή. 

Θα έχουμε δύο αίθουσες η μια θα είναι η θερινή η οποία θα ξεκινήσει, ευελπιστούμε, αυτή τη Δευτέρα και η άλλη είναι η χειμερινή, ακριβώς δίπλα, η οποία θα ξεκινήσει μέσα Οκτωβρίου, όπως είναι στο πρόγραμμά μας.

Η χωρητικότητα θα είναι γύρω στα διακόσια άτομα η κάθε μια. Πάντως θα γίνονται και άλλες εκδηλώσεις. Ηδη έχουμε κλείσει θέατρα και μουσικές εκδηλώσεις κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, όπως αντίστοιχα θα γίνονται και στη χειμωνιάτικη αίθουσα. Το πρόγραμμα του κινηματογράφου θα ικανοποιεί τεχνολογικά αλλά και σε πρόγραμμα όλα τα είδη του κοινού. Θα έχουμε ταινίες για παιδιά, για γυναίκες, περιπέτειες, θρίλερ, κοινωνικά. Θέλουμε να ικανοποιήσουμε όλο τον κόσμο. Θα  έχουμε προσιτές τιμές εισιτηρίων και προπληρωμένη κάρτα με την οποία θα μπορεί ο κόσμος ακόμα και με 5 ευρώ να βλέπει την ταινία όποια μέρα θέλει ή ακόμα και Σαββατοκύριακο». 

Για την απόφασή του να επενδύσει στον τόπο καταγωγής του ο  κ. Γεωργόπουλος επισήμανε: «Εγώ το είχα σαν όραμα. Ήθελα να κάνω κάτι για τον τόπο μου. Ειλικρινά. Γιατί μίλαγα με ανθρώπους εδώ και το παράπονό τους ήταν ότι δεν είχαν να κάνουν κάτι, και έπρεπε είτε να ταξιδέψουμε μία ώρα-μιάμιση μακριά στην Καλαμάτα ή στον Πύργο ή να πάνε στην Αθήνα. Παρόλο που οι εποχές είναι δύσκολες και είναι λίγο οξύμωρο να γίνονται επενδύσεις και τέτοιες μεγάλες, το κάναμε γιατί έπρεπε να γίνει. 

Βλέπουμε ότι υπάρχει η τάση για επιστροφή του κόσμου στο σινεμά, παρόλο που υπάρχουνε τα παράνομα, όπως και στην Αθήνα, οι παράνομες ταινίες download. Ο κόσμος όμως αναζητεί την ποιοτική διέξοδο και την κοινωνικοποίηση. Δηλαδή είναι τελείως διαφορετικό να κάνεις όλα τα πράγματα σπίτι σου και τελείως διαφορετικό να είσαι σε ένα εξαιρετικό περιβάλλον και παρέα με τους φίλους σου να βλέπεις κάτι.

Όλη η περιοχή εδώ έχει μια παράδοση σε ό,τι αφορά θέματα  πολιτισμού, παρόλο που είναι κυρίως αγροτική και τείνει να γίνει και τουριστική σιγά-σιγά. Θεωρώ ότι έχουν την παιδεία να αγκαλιάσουν το κομμάτι του κινηματογράφου και ευελπιστούμε αυτό να γίνει το συντομότερο δυνατόν». 

Κ.Μπ.