Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016

Ξεκίνησε σταδιακά η λειτουργία της Περιμετρικής Καλαμάτας

Με την ανεπίσημη παράδοση 9 χλμ ξεκίνησε χθες το μεσημέρι η λειτουργία του Περιμετρικού Καλαμάτας. Από τα συνολικά 11,5 χλμ του νέου αυτού άξονα, παραδόθηκε το τμήμα που ξεκινά από τη σύνδεση με τον Μορέα και καταλήγει στη γέφυρα Νέδοντα, εξυπηρετώντας την κίνηση από και προς την πόλη της Καλαμάτας.

Πλέον αυτό που απομένει, είναι τα τελευταία 2,5 χιλιόμετρα όπου ο δρόμος σταδιακά στενεύει για να καταλήξει σε σύνδεση με το τοπικό οδικό δίκτυο στην περιοχή Γιαννιτσάνικα τόσο προς την Μάνη όσο και με την Ε.Ο. Καλαμάτας-Σπάρτης.

Ο περιφερειακός αυτοκινητόδρομος Καλαμάτας έχει διατομή αστικής αρτηρίας με δύο λωρίδες κυκλοφορίας και μία λωρίδα πολλαπλών χρήσεων ανά κατεύθυνση καθώς και κεντρική νησίδα.

Το τμήμα που παραδίδεται σε κυκλοφορία περιέχει τρεις ανισόπεδους Κόμβους:

- τον Ανισόπεδο Κόμβο Δυτικής Εισόδου Καλαμάτας (κόμβος που βρίσκεται στην περιοχή του εργοστασίου ΚΑΡΕΛΙΑ) και την σύνδεσή του με την Οδό Αθηνών,

- τον Ανισόπεδο Κόμβο Λέικων για τη σύνδεση με την ομώνυμη περιοχή της πόλης,

- τον Ανισόπεδο Κόμβο Νέδοντα για την σύνδεση με το ιστορικό κέντρο της πόλης.

Στην χθεσινή επιθεώρηση παραβρέθηκαν ο Υπουργος Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστος Σπίρτζης, ο Υπουργός Επικρατείας κ. Χριστόφορος Βερναρδάκης, καθώς και ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Αλέξης Χαρίτσης.

Η Περιμετρική Καλαμάτας είναι τμήμα του Αυτοκινητόδρομου Μορέα και με την επίσημη παράδοση του δρόμου μέσα στον Δεκέμβριο, ολοκληρώνεται η κατασκευαστική περίοδος του έργου.

Σημειολογικά είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι θα πρόκειται για τον πρώτο αυτοκινητόδρομο με παραχώρηση από τους συνολικά 5 που θα παραδοθεί στο σύνολο του και θα περάσει στην περίοδο λειτουργίας. Τον ερχόμενο Μάρτιο αναμένεται να ακολουθήσουν η Ιόνια Οδός, η Ολυμπία Οδός, ο Ε65 και ο Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου.

Στις δηλώσεις που έγιναν μετά την επιθεώρηση, ο Υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης σημείωσε πως «Πιστεύουμε ότι έγινε πάρα πολύ δουλειά αυτούς τους μήνες για να ολοκληρωθεί το έργο. Έγιναν σκληρές διαπραγματεύσεις για την αναθεώρηση της σύμβασης και η ολοκλήρωσή του αποτελεί μια δικαίωση για όλους μας» και πρόσθεσε: «θα θέλαμε να έχουμε παραλάβει ένα έργο στην εξέλιξή του, με άλλες συμβάσεις, για να μπορέσουμε να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο τους όρους χρησιμοποίησης του έργου από τους πολίτες Δυστυχώς οι προηγούμενες Κυβερνήσεις φρόντισαν όλες οι παραχωρήσεις να έχουν συμβάσεις που δεν ήταν υπέρ του δημοσίου συμφέροντος, υπέρ του πολίτη. Δεν σταματάμε εδώ. Θα συνεχίσουμε για να προχωρήσουμε τα αναλογικά διόδια σε όλους τους αυτοκινητοδρόμους όπως έχουμε συμφωνήσει για την επόμενη χρονιά, αλλά και για να ολοκληρώσουμε τις υποδομές στη χώρα».

Ο αν.Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης τόνισε πως «Το γεγονός ότι βρισκόμαστε σήμερα στην τελική φάση ολοκλήρωσης αυτού του πολύ σημαντικού έργου, δεν έγινε με το πάτημα ενός κουμπιού» και πρόσθεσε: «Έγινε μετά από μια πολύ συντονισμένη δουλειά όλων των συναρμόδιων Υπουργείων, με βεβαίως πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό να έχει το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν προβλήματα τα οποία δεν είχαν αντιμετωπιστεί όλα τα προηγούμενα χρόνια».

Από την πλευρά του παραχωρησιούχου ο Λεωνίδας Μπόμπολας που παραβρέθηκε στην επιθεώρηση σημείωσε πως "είναι το πρώτο έργο που παραδίδεται από τα μεγάλα έργα παραχώρησης, το μόνο έργο που έχει γίνει μόνο από Ελληνικές εταιρείες. Έχουμε επενδύσει πάνω από 110 εκ. ευρώ και θα βάλουμε ακόμα 10 εκ. ευρώ παρότι δεν έχουν υψηλή απόδοση γιατί επιμείναμε να στηρίξουμε το έργο. Είμαστε περήφανοι και ελπίζουμε η Καλαμάτα να χαρεί αυτό το έργο".

Σύμφωνα με πληροφορίες τα επίσημα εγκαίνια της Περιμετρικής Καλαμάτας και ταυτόχρονα όλου του Αυτοκινητόδρομου Μορέα προγραμματίζονται να γίνουν μέσα στον Δεκέμβριο παρουσία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Αμέσως μετά την επίσκεψη στον αυτοκινητόδρομο του Μορέα οι κύριοι Σπίρτζης, Βερναρδάκης και Χαρίτσης επισκέφτηκαν το αντιπλημμυρικό έργο «Κατασκευή δικτύου αποχέτευσης ομβρίων οδού Αθηνών - Νέας εισόδου στο τμήμα από Θουρία έως Νέδοντα ποταμό του Δήμου Καλαμάτας», που χρηματοδοτεί το Υπουργείο Υποδομών.

Πηγή