Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2017

Βιοδυναμικό Ημερολόγιο - Ιανουάριος 2017

Για τη σπορά, το φύτεμα και τις καλλιεργητικές φροντίδες του κήπου σας. 

Βασισμένο στη βιοδυναμική μέθοδο καλλιέργειας.

Η περίοδος φύτευσης (και σποράς) ξεκινάει στις 11 Ιανουαρίου (ώρα 14:00) έως και τις 25 Ιανουαρίου(ώρα 12:00).
Οι ώρες είναι Ελλάδος.
Παράρτημα χρωμάτων
Ρίζα
Καρπός
Άνθος
Φύλλο
Μη ευνοϊκές μέρες
Στην περίοδο φύτευσης η Σελήνη κινείται προς τα κάτω (προς το Νότιο ημισφαίριο), οι χυμοί είναι κάτω, άρα το φυτό έχει δύναμη στη ρίζα του, το νεαρό φυτό ριζώνει καλύτερα. Κατάλληλη εποχή για μεταφύτευση φυτών από το σπορείο στο κήπο, μεταφύτευση δέντρων, κλάδεμα, ξύλευση.
Στην περίοδο συγκομιδής η Σελήνη κινείται προς τα πάνω (προς το βόρειο ημισφαίριο), οι χυμοί είναι επάνω, άρα θα έχουμε καλύτερες, νοστιμότερες και ανθεκτικότερες συγκομιδές. Τότε είναι κατάλληλο να κόβουμε κεντράδια και να μπολιάζουμε δέντρα.
Η σπορά (τοποθέτηση του σπόρου στο έδαφος) μπορεί να γίνει είτε την περίοδο φύτευσης είτε της συγκομιδής. Ο σπόρος, ανάλογα με τις συνθήκες, θα βλαστήσει στο κατάλληλο χρόνο.
Θα πρέπει ίσως να υπενθυμίσουμε ότι:
Άνθη είναι φυτά όπως: λάχανο, μπρόκολο, κουνουπίδι, χαμομήλι, καλεντούλα, λουλούδια
Καρπός είναι φυτά όπως: σιτάρι, κριθάρι, ηλιόσπορος, καλαμπόκια (άνυδρο, κίτρινο, λευκό, ποπ-κορν), φασόλια, κουκιά, αρακάς, αγγούρι, καρπούζι, κολοκύθια (νερού, μακρύ, στρογγυλό, λούφα), ντομάτα, μελιτζάνα, πιπεριά, μπάμιες, πεπόνι, φράουλα
Ρίζα είναι φυτά όπως: πατάτα, παντζάρι, καρότο, κρεμμύδι, πράσο, σκόρδο
Φυλλώδη είναι φυτά όπως: μηδική , άνηθος, αντίδια, λάπατο, μαϊντανός, μάραθος, μαρούλι, ραδίκι ήμερο, σέλινο, σέσκουλο, σπανάκι, στέβια, τσάι, μελισσόχορτο, ρίγανη, μαντζουράνα, αμπαρόριζα, τριφύλλι έρπον
Μη ευνοϊκές μέρες είναι οι δυσμενείς ημέρες όπου δεν κάνουμε καμιά σπορά ή μεταφύτευση.