Τρίτη 18 Ιουλίου 2017

Το SUP είναι η νέα μόδα στο surf

Το SUP είναι η νέα μόδα στο surf! SUP στα ελληνικά είναι η όρθια κωπηλασία είναι ένα νέο, μοντέρνο, μοναδικό και πλέον αναγνωρισμένο άθλημα που συνδυάζει διασκέδαση και άσκηση. Το SUP έχει μπει τόσο δυναμικά στο χώρο των σπορ της θάλασσας, είναι τόσο αναπτυσσόμενο, και με τόσο διαφορετικό στυλ, πρόκειται για ένα αναδυόμενο παγκόσμιο άθλημα, φαίνεται ότι το SUP εμφανίστηκε και εξελίχθηκε σε διάφορα μέρη του κόσμου, η μοντέρνα έκδοσή του γεννήθηκε αδιαμφισβήτητα στην Πολυνησία.

Ο αναβάτης στέκεται όρθιος πάνω σε ένα σκάφος στυλ longboard-surf πρόκειται για μεγαλύτερες σανίδες surf, όπου η πλευστότητα υπερτερεί της ταχύτητας ή της ευελιξίας μέσα στο νερό και χρησιμοποιεί σαν κινητήριο μοχλό ένα μακρύ μονόπλευρο κουπί, σαν προπέλα ώστε να κινείτε εμπρός. Μπορεί ο καθένας να παίξει με το SUP και αυτό είναι το καταπληκτικό σχετικά με το Stand Up Paddle σε αντίθεση με τα περισσότερα θαλάσσια σπορ, δεν xρειάζεται ειδικές επιδεξιότητες και είναι για όλους για όλη την οικογένεια, μικρούς και μεγάλους!

Το συμπαθητικό πράγμα για ένα SUP είναι ότι δεν χρειάζεστε έναν ωκεανό για τα κύματα, μπορείτε επίσης να πάτε κωπηλασία στα ήρεμα νερά ή στην τοπική λίμνη ή το ποτάμι σας.

Το Stand Up Paddle ήδη έχει κάνει την εμφάνισή του στις περισσότερες ελληνικές παραλίες και συναρπάζει μικρούς και μεγάλους σε όποιο μέρος κι αν είστε, το SUP είναι ο καλύτερος τρόπος να πλησιάσετε μοναδικά κρυστάλλινα νερά είτε για να παίξετε στα κύματα, είτε για να εξερευνήσετε τις υπέροχες παραλίες.Το Stand Up Paddle είναι ένα τόσο ποικιλόμορφο άθλημα και τα είδη τόσα πολλά που ικανοποιεί τα γούστα όλων.
SUP Surfing, SUP Touring / Long Distance, SUP Race, SUP Yoga, SUP Pilates, SUP Fishing, White water SUPs


Το SUP ως προπόνηση 

Οι αθλητές κάθε ηλικίας έχουν την ικανότητα να μάθουν Stand-Up Paddle σε κάθε είδους επιφάνεια του νερού. 

Το SUP είναι μια εξαιρετική γυμναστική για όλο το σώμα που μπορείς να την συνδυάσεις με την ευχάριστη εμπειρία της πλεύσης. Είναι μία χαμηλής έντασης αερόβια άσκηση που τονώνει και ενδυναμώνει σχεδόν όλο το μυϊκό σύστημα αφού ενεργοποιεί τον κορμό, τα πόδια ενώ ισορροπείτε πάνω στη σανίδα αλλά και τα χέρια την πλάτη και τους ώμους ενώ κάνετε κουπί, με την ενδυνάμωση και τη διασκέδαση, προσφέρει ένα πραγματικό γυμναστήριο μέσα στη θάλασσα. Με την προσθήκη του κομματιού της «αστάθειας», η γυμναστική από κάτι που περιλαμβάνει άγχος, μονοτονία και κούραση, μετατρέπεται στην απόλυτη διασκέδαση!και αυτό είναι ένα πολύ αποτελεσματικό συνολικά για το σώμα workout, που θα αλλάξει το σώμα σας προς το καλύτερο μέσα σε λίγες εβδομάδες ανακαλύπτοντας εντυπωσιακά τοπία από ένα SUP είναι πολύ πιο διασκεδαστικό από ό, τι είναι στο διάδρομο. Δεν υπάρχουν πολλά αθλήματα & δραστηριότητες που να μπορούν να «κερδίσουν» τόσο υψηλά επίπεδα fitness, όσο το SUP χωρίς καν να το καταλαβαίνεις. Το SUP προσφέρει μια συνολική καρδιοαγγειακή (cardio-vascular) προπόνηση, η οποία συνδυάζει στοιχεία του fitness όπως ισορροπία, δύναμη, αντοχή, συντονισμό, ευελιξία και σταθερότητα. Εάν ψάχνετε για μία δραστηριότητα, έναν τρόπο εκγύμνασης, ένα είδος προπόνησης που να συνδυάζει fitness και cardio την ίδια στιγμή, τότε το SUP είναι η απάντησή σας. Για να διαλέξουμε την σωστή σανίδα έχουμε να απαντήσουμε σε δύο βασικές ερωτήσεις: Αρχάριος ή προχωρημένος και κανονική - πολυεστερική σανίδα, ή φουσκωτή σανίδα (inflatables). 

Ας τα πάρουμε λοιπόν απ΄ την αρχή: Όπως σε κάθε είδους Surf board έτσι και για το SUP ισχύει ο κανόνας όσο πιο αρχάριος τόσο μεγαλύτερη σανίδα. Αυτό είναι κάτι το εξαιρετικά λογικό γιατί οι μεγαλύτερες σανίδες προσφέρουν ευκολότερη ισορροπία το πρώτο πράγμα που έρχεται να αντιμετωπίσει ο κάθε επίδοξος surfer στις πρώτες του επαφές στο νερό. Για την επιλογή του εξοπλισμού του Stand Up Paddle υπάρχουν διαφορετικοί τύποι σανίδας (all around, cruising, waves, ή racing), και αυτό που πρέπει να λάβετε υπ’ όψιν στην επιλογή μιας σανίδας SUP είναι το μήκος. 

Σανίδες μήκους από 10″ έως 12″ (πόδια) είναι ιδανικές για σχεδόν όλο το εύρος ανθρώπων. Σανίδες 10″ είναι κατάλληλες για άτομα που ζυγίζουν μέχρι 68-70 κιλά, 11″ για όσους είναι 80-90 κιλά και 12″ για 90 κιλά και πάνω ,φυσικά παίζει ρόλο και το πλάτος διότι υπάρχουν και σανίδες 10΄΄x 34, 35, 36 οι οποίες είναι 200 έως και 250 λίτρα. Όλα αυτά είναι ενδεικτικά διότι ένας έμπειρος μπορεί να χρησιμοποιήσει σανίδα πολύ μικρότερης χωρητικότητας 7, 8, 9 από τα λίτρα που αντιστοιχούν στα κιλά του. Σε όποιο μέρος του κόσμου κι αν είστε, το SUP είναι ο καλύτερος τρόπος να πλησιάσετε μοναδικά κρυστάλλινα νερά.

Πηγή